Skocz do zawartości

Opel Vectra B 1,8 16V

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z kontrolką silnika przy zapalaniu zaświeca sie -nie zawsze- oczywiście mam założony gaz. Odczytałem błędy i wychodzi na to że to sonda lambda i czujnik położenia wałka rozrządu. Nic nie wymieniałem bo nie wiem od czego zacząć. Jeśli możecie to pomóżcie bo już nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. może trzeba coś przeczyścić. Nie wiem. Oczekuję pomocy.

https://forum.opel24.com/topic/15065-opel-vectra-b-18-16v/

• 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Mam problem z kontrolką silnika przy zapalaniu zaświeca sie -nie zawsze- oczywiście mam założony gaz. Odczytałem błędy i wychodzi na to że to sonda lambda i czujnik położenia wałka rozrządu. Nic nie wymieniałem bo nie wiem od czego zacząć. Jeśli możecie to pomóżcie bo już nie wiem o co w tym wszystkim chodzi. może trzeba coś przeczyścić. Nie wiem. Oczekuję pomocy.

Witam

Moze jestem kobieta, ale auto tez mam zagazowane od ponad roku i przeszlam juz chyba wszystkie mozliwe usterki. Jesli chodzi o lambde - nalezy wymienic i od nowa wyregulowac instalacje. Jesli chodzi o rozrzad - my przy zakladaniu instalacji wymienilismy caly rozrzad i do tej pory jest spokoj "odpukac". Kontrolka od silnika potrafila sie nam zapalac przy malej ilosci gazu w trakcie szybkiej jazdy (z powodu bledow nie przelaczal sie na benzyne i silnik nie dostawal dostatecznej ilosci gazu). Sprawdzilabym tez modul zaplonu (jesli taki jest) - nam tez padl po zainstalowaniu gazu.

Pozdrawiam i zycze powodzenia - nasza Viki po naprawie tych usterek chodzi jak piorun.

https://forum.opel24.com/topic/15065-opel-vectra-b-18-16v/#findComment-215296

Gość Anonymous

A mnie gazownik przy wydawaniu mi samochodu strzelił homilię:

"Silniki Opla - zwłaszcza 8 zaworowe, świetnie znoszą instalację gazową i czasami jeżdżą na gazie lepiej niż na etylinie. Prosze tylko pamiętać, aby przewód powietrza od chłodnicy do filtra nie był założony na filtr, a najlepiej założyć sobie jaką rurę na końcówkę filtra i pociągnąć ją do tyłu komory silnika, żeby sobie spokojnie ssał ciepłe powietrze.

Pozatym bedzie się panu zapalała czasem kontrolka "check engine". Może się pan denerwować i wymieniać pół silnika, ale radzę ją olewać i nie zwracać uwagi. Jeśli bardzo przeszkadza, to przez chwilę "uspokoić" silnik jezdą na 5 prawie bez gazu - to zgaśnie. Jak nie zgeśnie - przełączyć na chwilę na benzynę, potem wrócić na gaz. Co 10 tys spuszczać wodę z parownika, co roku lub co 20 tys - wymienić filtr."Amen

Jak radził, tak robię. Stara Astra 1,4 V8 (16 lat - 220 tys km) jeździ na gazie 14 miesięcy, przejechała 22 tys km (filtra nie zmieniłem, bo gazownicy w okolicy mogą takiego dokupić). Jeździ lepiej jak na 95, bo na benzynie zawory klepią pod górkę, a na gazie nie. Początkowe średnie spalanie gazu wynosiło 9,4 l/100 km. W tej chwili (po potraktowaniu benzyny i oleju Xeramicem) wynosi około 8,5 l/100. Lampkę konsekwentnie olewam.

https://forum.opel24.com/topic/15065-opel-vectra-b-18-16v/#findComment-213471

Pozatym bedzie się panu zapalała czasem kontrolka "check engine". Może się pan denerwować i wymieniać pół silnika, ale radzę ją olewać i nie zwracać uwagi

typowa herezja gazownikow ''kowali''

dobrze dobrana i zamontowana instalacja LPG

nie ma prawa wywalac kontrolki silnika

https://forum.opel24.com/topic/15065-opel-vectra-b-18-16v/#findComment-213453