Gość Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Po otwarciu maski na ścianie grodziowej widać węże połączone z nagrzewnicą. O ile dobrze rozumiem to kolega zdjął te węze i podłączył wąż z wodą pod nagrzewnicę zeby ją przepłukać.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-218961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 znalazłem taki opis. autor chyba nie ma za złe, że ptrzytaczam jego słowa "Witam.Moze będzie troszke ciężko to opisać ale napewno metoda wyjęcia jest prostsza niż preferują to większości książek.Nagrzewnica znajduje się po prawej stronie nóg kierowcy a po lewej pasażera-dokładnie nad tym plastikiem z otworami z których dmucha powietrze kiedy nawiew ustawisz na nogi.Pierwsze co musisz zrobić to odpiąć węże podpięte do nagrzewnicy w komorze silnika.Dostęp nie jest tam najlepszy a opaski w miarę ciężko zaciśnięte(zależy jeszcze jakie masz).Płyn zapewne Ci ucieknie i wątpie żebyś go jakoś złapał ale chyba nie ma to sensu bo pewnie jest nieźle zamulony skoro nagrzewnica grzeje słabo.Następnie przenosisz się do wnętrza samochodu-najlepiej fotele przednie odsunąć na maxa do tyłu.Od strony kierowcy odkręcasz najpierw taki szary plastik przy nogach przykręcony dwiema śróbami.Póżniej od strony kierowcy odkręcasz dwie śróby trzymające ten czarny plastik z których dmucha powietrze na nogi(są tylko dwie więc się nie pomylisz)następnie od strony pasażera odkręcasz 3 śróby(jedna słabo widoczna ale jest tylko 3 więc napewno znajdziesz).Plastik ten składa się z dwóch części.Pierwszą dość cięzko wyciągnąć bo jest w miarę ciasno.Musisz wyciągać ją od strony kierowcy manewrując w taki sposób żeby jej nie połamać(choć jest dość wytrzymała)następnie wyciągasz drugą część-też od strony kierowcy-tą już łatwiej wyciągnąć bo masz więcej luzu.Jak już wyciągniesz ten drugi plastik to widać nagrzewnice.Z nią też trzeba sie troche naszarpać bo przeszkadzają pedały gazu i chamulca ale jej sie zepsuć nieda gołymi rękami bo jest z mosiądzu.Dodam że wyciągasz ją razem z tymi rurami wchodzącymi do komory silnika bo to jednolity element.Najpierw ciągniesz na siłę do dołu az wyskoczy z takiego plastiku póżniej do tyłui do siebie żeby jakoś wyciągnąć rury.Tak wygląda sprawa wyjęcia ale jeszcze pytanie czy opłaca się ją wyciągać.Ja proponuje nie dotykać sie wnętrza samochodu tylko odpiąć gumowe węże w komorze silnika następnie do wystającej z nagrzewnicy jednej z mosiężnych rurek podpiąć zwyczajny gumowy szlauch-zastawić silnik kawałkiem folii(bo po co go zalewać-chyba ze pod drugą rure też podepniesz jakis szlauch i wyprowadzisz poza auto bo i tak można) i zwyczajnie odkrecić wode.Poczekaj tyle aż dojdziesz do wniosku że wszystko sie wypłókało.Póżniej tylko spowrotem załóż węże które wcześniej zdjąłeś i jest po sprawie.Zależy jeszcze jaki typ nagrzewnicy masz w aucie bo w niektórych sa bardzo wąskie kanaliki przez które płynie woda i te jest ciężko odmulić choć jak odczekasz dłużej to pewnie je przeczyści.W razie wątpliwości pytaj.ja już doszedłem do takiej wprawy że wyjęcie nagrzewnicy zajmuje mi koło 15 minut odkręcając śróby kleszczami bo nie posiadam klucza piątki." By konrad_st-ce   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-218957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mixon81 Opublikowano 28 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2008 Proponuję jeszcze do tego użyć plukanki do ukladów chlodzenia!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-218934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Aż jarku że tez nie mogłeś dac tego opisu wyjęcia nagrzewnicy we środę. Przyczyna słabego grzania oczywiście zakamieniona nagrzewnica. Ja zdecydowałem się na wymianę. Z tym że wywalałem całą nagrzewnicę. Zajęło mi to bagatela 17.00-01.30 ( 8h 30 min) W samochodzie teraz tak ciepło jak w puchu. Aż miło. Jeśli ktoś ma podobny problem i zdecyduje się na demontaż wszystkiego łącznie z kokpitem to proszę nie zapomnieć przed odłączeniem poduszki kierowcy koniecznie odłączyć akumulator. Ja na szczęście nie zapomniałem. Nagrzewnica kosztowała mnie całe 125 zł. Ciepło podczas jesienno zimowych podróży - -bezcenne. Jednak widzę szansę na reaktywację starej nagrzewnicy. Kamień usuwa się całkowicie kwaskiem cytrynowym. Używa się takiego w stacjach dializ. Jednak czyszczenia kwaskiem nie proponuje wykonywa "Metodą węży". Pozdrawiam wszystkich. Ps. Chętnie przyjmę namiary na kupno używanej turbinki.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-218671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel87 Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 podobno ocet dobrze odkamienia nagrzewnice ale nie za dużo bo może nie być za ciekawie kolega w golfie I wlał octu z woda 2 liitry na 5 do układu chłodzenia na kilka dni z tym jeździł a ma takie ogrzewanie ze jestem w szoku. ja osobiście nie posunę się do takich kroków bo niestety moja chłodnica nie jest w za ciekawym stanie ostatnio kleiłem ale to już inny temat.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-218136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 20 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2009 Witam! Wyciągałem nagrzewnicę w cytowany wyżej sposób. Nie jest to takie trudne i napewno mniej pracochłonne od demontażu całego kokpitu. Do przepłukania polecam domestos choć myślę że lepiej nagrzewnicę wymienić na nową bo płukanie pomaga tylko trochę . Po przepłukaniu odczuwa się różnicę ale po pewnym czasie jest niedosyt i znowu szuka sie sposobu żeby było cieplej!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-116556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Witam mam nieco inaczej ale podobnie gdyz w corsie 94r. 1.5td daje cieplem dobrze ale nagrzewa sie bardzo dlugo tzn. dojezdzam do pracy jakies 25 km a po przejechaniu 15 dopiero jest cieplo problem roziazalem tak ze odpalam rano na 15 min przed wyjazdem do pracy a gdy juz do niego wsiadam to jest rozgrzany do 90 stopni i bucha pieknym ciepelkiem bo autko na wolnych obrotach jak nie ma oporu powietrza to grzeje sie szybciej i lepiej a powietrze az za gorace daje proponuje odpalic autko na 15-20 min. na wolnych obrotach niech pyka a pozniej wlaczyc na max nagrzewanie ale przy otwartym obiegu powietrza i powinno byc dobrze a jesli nie to odkrecic zbiornik wyrownawczy chlodnicy i sprawdzic czy woda bulgocze oczywiscie auto dalej na chodzie jesli woda jest spokojna to problem jest gdzie indziej a jesli bulgocze to problem jest w nagrzewnicy lub termostacie a skoro termostat wymieniony to zostaje to drugie pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglem   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-115037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 28 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2010 witam ! I znowu mrozy i znowu mam zimno w aucie Najpierw napiszę coś odnośnie poprzedniego postu. Jeżeli komuś bulgocze w zbiorniczku tzn że ma wydmuchaną uszczelkę pod głowicą. Takie jest moje zdanie. U siebie wymieniłem nagrzewnicę ale efekty nie są oszałamiające. Dziś nie było tak zimno ale jak będzie -15 to znowu będzie lodówka w aucie Mój diselek już tak ma. Dlatego zdecydowałem się zamontować webasto. Jak to zrobię to coś o tym napiszę   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/15115-corsa-b-15-td-s%C5%82abo-grzeje/page/2/#findComment-105843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi