Skocz do zawartości

czy uszkodzony regulator napięcia moze miec wplyw na

Rekomendowane odpowiedzi

przyszlo mi na mysl z tym regulatorem bo z tymi silnikami 1.2 sa wlasnie problemy z obrotami wymienilem juz wiele zeczy i nadal faluja i na jakims forum przeczytalem ze koles tez mial to co ja i zdjal pewnego dnia pasek od alternatora(klinowy) i odpalil silnik wtedy obroty sie ustatkowaly i nie falowaly wiec wpadlo mi do glowy z tym regulatorem

Odnosząc się do powyższego - zdjęcie paska powoduje brak pracy altka, podgrzewania tylnej szyby oraz wspomagania elektrycznego - też na to wpadłem jakiś czas temu, mechanik w dalszym ciągu nie wiedział co jest nie tak

Ja jakiś czas temu pomierzyłem napięcia, sprawdzałem na kablach przy akumulatorze bo do altka trochę za głęboko.

1) od 14,49V -> 700obr.min do 14,56V -> 2000-6000obr/min -- bez żadnego odbiornika elektrycznego

2) 14,39V - tylko włączone ogrzewanie tylnej szyby

3) 14,49V > 13,60V - taki spadek zanotowałem przy gwałtownym ruszaniu kierownicą, prawdopodobnie opór wspomagania

4) 13,60V po włączeniu wszystkiego naraz /dmuchawa na 4, ogrzewanie szyby tylnej, światła mijania, długie, przeciwmgłowe przód i tył > lecz co mnie zastanowiło bardzo powoli spadało napięcie aż po ok 3-5 minut było 12,4V

Proszę się odnieść do tych pomiarów. Mi osobiście się wydają być ok, gdyż nigdy nie używam wszystkiej elektryki w samochodzie, przy mojej typowej jeździe spada z 14,49V do powiedzmy 14,2V.

No pytanie które teraz mi się nasuwa to dlaczego silnik reaguje falowaniem i spadaniem obrotów do 500-550 obr/min tylko w momencie załączonych odbiorników elektrycznych, poza tym nie faluje, no może czasem przy dojeżdżaniu do świateł ale to rzadko i max do 600obr/min spadnie.

Dzięki za pomoc

Pzdr. Marek

z pomiarow wyglada ze wszystko jest OK

silnik dostaje obciazenie i to chyba na tyle

wczesniej mialem vectre B z 75 konnyn 1,6 8v

po wlaczeniu klimy ledwo jechal

do wyprzedzania musialem ja wylaczyc

urok malych pojemnosci i niedoboru mocy

Gawlak ma racje ja mam 2.5 DCI i klima wystarczy żeby silnikiem potrzepać to jakby nie było jest dodatkowe obciążenie silnika a i tak już je ma duże przy tej nafaszerowanej elektronice

U mnie np. jest odwrotna historia. Bez obciążenia delikatnie faluje wskazówka obrotomierza , a po włączeniu świateł obroty się stabilizują. Samochód Astra H 1.4 Twinport.

Pozdrawiam

jak ci falują może krokowiec do wymiany jak zapalisz światła to obciążenie jest ciągle takie same i obroty się stabilizują, bo się lekko zmniejszają przy zapalonych odbiornikach i przez to się stabilizują

Witam !

Tak właściwie silnik pracuje równo, tylko skacze wskazówka obrotomierza. Jak zauważyłem ten skok jest ku górze, np. pracuje na 750 obr. i co chwilę skacze na jakieś 850 obr. i spada. Jak dłużej pojeżdżę ze stałą predkością, jakiś czas jest spokój aż do następnego razu.

Pozdrawiam

• 1 rok później...
Gość Anonymous

Odświeżę temat. Wszyscy powyżej opisują falujące obroty przy włączaniu tego i owego, ja chciałem się pożalić że u mnie falują same z siebie, może nie same obroty a ta marna wskazówka skacze o 0.5mm w dół i w górę, bez włanczania czegokolwiek po prostu stojąc w korku na luzie. 5 sekund pofaluje i 15 nie, i tak bez jakiejś systematyczności. Może to być egr ?