Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj wymieniłem 4 opony na nówki sztuki zimówki i bardzo odczuwalny stał się fakt, że ściąga mi samochód na jedną strone. Szczególnie w prawo. Czy przyczyna może być uszkodzony prawy przegub (strzela) a może zbierzność? Jeszcze mam małe pytanie OT: ile powinna palić Astra F 1.6? W książce pisze, że 9,5L/100km. Kumpel za 50zł paliwo po ok 3,80zł) robi ok 210km, Ja za 50zł zrobie jakieś 150km. Czy powodem może być fakt, że jeżdze tylko na bardzo krótkich trasach?

https://forum.opel24.com/topic/15384-%C5%9Bci%C4%85ga-samoch%C3%B3d-na-prawo-przegub-zbierzno%C5%9B%C4%87/

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Przegub do zrobienia pilnie i bezwzględnie. Wtedy trzeba sprawdzić też zbieżność i pochylenie. Ja bym sprawdził w pierwszej kolejności ciśnienie w ogumieniu, potem czy nie trzymają gdzieś hamulce (w tym modelu lubi to ręczny), potem dopiero geometria, ale w twoim przypadku do roboty jest przegub, więc od tego bym zaczął - dla własnego dobra :( PZDR

Z lewej strony mam nowy przegub i simerblok, na prawa strone mam juz simerblok, a jak dostane jakis doplyw gotówki to to kupie tez przegub i wymienie. Myslisz, ze po tym juz nie bedzie sciagac samochodu? Wczoraj wymienialem gumy wiec z cisnieniem nie powinno byc problemu. A pochylenie sprawdze tam gdzie zbierznosc?

o przegubie nie bede pisal bo juz masz info

a co do sciagania

zamien opony stronami o ile nie sa kierunkowe

jak sa to tyl na przod

i sprawdz czy dalej sciaga

jak bez zmian to geometria zawieszenia do sprawdzenia i ustawienia

Opony nie sa kierunkowe, bo to kostka (tak mi gosc powiedzial) wiec spokojnie moge zamienic lewa z prawa. Sprawdze ciesnienie. Tyle, ze przed zmiana opon tez mi samochod sciagalo. Tyle, ze w lewo. Teraz w prawo i to mocniej niz przed zmiana gum.

Nie no nie ma oznaczen napewno. Dziekuje za porady. A co do spalania macie jakies pomysly? Wpadla mi na mysl jeszcze jedna przyczyna, ze moze dziurawy katalizator (mam naprawde 3 duze dziury) moze byc powodem duzego spalania albo mniejszej mocy?

krotkie odcinki

niesprawny uklad wydechowy

zapchany katalizator

uwalona sonda lambda

to ma najwiekszy wplyw na spalanie

no i ciezar stopy kierowcy plus ulanska fantazja :?:

Układ wydechowy jest niesprawny, bo tłumik mam dziurawy. Śmierdzi coś dziwnie wiec podejżewam, że katalizator zapchany. A co do sondy to pierwsze musze sie dowiedziec "z czym to sie je". Dzieki za pomoc :?: