Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Nabyłem wreszcie Zafirkę :-( Udało się znaleźć taką, która była dobrze utrzymana i ogólnie spełniała nasze oczekiwania. Parę rzeczy trzeba przy niej zrobić, ale to normalne.

Drażni mnie trochę spalona żarówka w podświetleniu zegarów, w związku z czym zabiorę się za jej wymianę. Pytanie tylko czy nie jest to jakieś karkołomne zadanie, przy którym można dodatkowo coś poważnie uszkodzić. Podobno w Corsie B naprawa podświetlenia konsoli to jakaś makabra i nikt nie chce się tego podjąć.

Jak wyglądałaby ew. modyfikacja podświetlenia zrobiona na diodach LED? Próbował ktoś tego? Co do samego demontażu zegarów znalazłem parę wątków o Corsach i Astrach, ale o Zafirach nie, a tu może być to trochę inaczej zrobione.

Pozdrawiam

Tomek

https://forum.opel24.com/topic/15607-naprawa-pod%C5%9Bwietlenia-zegar%C3%B3w-zafira-a/

Gość Anonymous

Witam,

Nabyłem wreszcie Zafirkę :-( Udało się znaleźć taką, która była dobrze utrzymana i ogólnie spełniała nasze oczekiwania. Parę rzeczy trzeba przy niej zrobić, ale to normalne.

Drażni mnie trochę spalona żarówka w podświetleniu zegarów, w związku z czym zabiorę się za jej wymianę. Pytanie tylko czy nie jest to jakieś karkołomne zadanie, przy którym można dodatkowo coś poważnie uszkodzić. Podobno w Corsie B naprawa podświetlenia konsoli to jakaś makabra i nikt nie chce się tego podjąć.

Jak wyglądałaby ew. modyfikacja podświetlenia zrobiona na diodach LED? Próbował ktoś tego? Co do samego demontażu zegarów znalazłem parę wątków o Corsach i Astrach, ale o Zafirach nie, a tu może być to trochę inaczej zrobione.

Pozdrawiam

Tomek

Był już temat o wyciąganiu zegarów, generalnie trzeba rozebrać konsolę, jest przy tym zabawy (więcej niż w corsie :lol:. Żarówki można zastąpić diodami r5 które są dostępne na allegro lub w jakiś elektronicznych sklepach.

https://forum.opel24.com/topic/15607-naprawa-pod%C5%9Bwietlenia-zegar%C3%B3w-zafira-a/#findComment-217682

Gość chmuraro

wyjmowanie zegarów odbywa się w ten sam sposób jak w Astrze jesli znalazłeś już taki temat,nie jest to nic strasznego nie masz się czego obawiać,do wykręcenia będziesz miał 6 lub 7 śrubek nie pamiętam.Zanim zaczniesz je po kolei wykręcać opuść i wysuń sobie kierownice na max.będzie ci łatwiej wyciągnąć obudowe plastikową która jest wokół zegarów a przy wyciąganiu zegarów musisz odłączyć od tyłu wiązkę kabli od zegarów.Powodzenia w 15min.powinieneś wyciągnąć.

https://forum.opel24.com/topic/15607-naprawa-pod%C5%9Bwietlenia-zegar%C3%B3w-zafira-a/#findComment-217662