Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.Zauważyłem pewien problem w mojej astrze z 93r kombi.Otóz po włączeniu świateł widac w nocy jak lekko świeci kontrolka akumulatora (trzeba sie dobrze przyjrzeć) natomiast jak wyłącze to jest ok.Czy moze to oznaczac jakieś zwarcie na włączniku świateł? Druga kwestia to włącznik obiegu powietrza-ustawiony nawiew dobrze i gdy przyciskam wł to słychać inny tryb pracy,gdy puszcze popraca do poprzedniego ustawienia jakby nie łapało.Głupio jechac z reka na włączniku obiegu pow.Dodatkowo podświetlenie włącznika nie działa i ustawienia kierunku nawiewu-tu wymieniłem żarówke.Co w tych kwestiach zrobić?

https://forum.opel24.com/topic/15649-w%C5%82-%C5%9Bwiate%C5%82-kontrolka-akum-i-w%C5%82-obiegu-powietrza-problem/

co do zazracej sie kontrolki...

jak jedzeisz na swaitlach i masz wiekszy pobor pradu to moez juz altek niedomagac

sa na forum opisy jak pomierzyc ladowanie

co do tego kalwisza od obiegu zamknietego

jak slychac jego praca to wezyki sa OK

brakuje ci tylko mosieznego dysku wewnatrz kalwizsa ktorym to sie blokuje - dziala jak zapadka

temat tez juz jest na forum

jak bys potrzebowal taki dysk - daj znac na PW mam na zbyciu

co do zarowek pod pokretlami tez juz bylo

uzyj opcji SZUKAJ

znajdz odpowiednie watki i poczytaj

jak nei bedziesz czegos wiedzial to kontynuuj juz istniejace tematy

ten mozna zamknac bo nie wnosi nic nowego!:wink:!!!

Gość Anonymous

co do tej kontrolki ładowania to sprawdz naciąg paska klinowego możesz podciągnąć jesli to nie pomoze sprawdz ładowanie,co do 2 problemu to pewnie jest tak jak to arek napisał

Gość gomezzz1
DAROMV6, nie ma żadnej rolki...przynajmniej u mnie jest "tradycyjna regulacja" przez poluzowanie śruby i naciągnięcie alternatorem

Gość Anonymous
DAROMV6, kontrolka ładowania odnosi się tylko co do alternatora coś się dzieje widocznie z ładowaniem tak czy tak musi do tego zajżeć

gomezzz1, ale to jest 93r. "automatyczne" napinacze były też i w 92r

loratan, tak, pomiary porobić, ale to już zaznaczył arek,

Gość Anonymous

Jak będziesz miał za małe ładowanie spróbuj założyć miedzianą plecionkę (chyba są jeszcze w sklepach) jedną stroną na śrubę regulacji naciągu alternatora a drugi koniec do silnika. U mnie pomogło.