Skocz do zawartości

POMOCY Moja omega w cyklu miejskim pali ok 21l/100km

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam! Pierwszy raz mam do czynienia z forum i nie znam zasad. Więc zgóry za jakieś gafy przepraszam!

Mam Omege 2.2 benzyna 16v ECOTECH z 1999 roku odkąd niom jeżdże to wydaje mi się że pali coraz więcej. Teraz po przejechaniu 180km spalił mi pół zbiornika. Przy czym mój styl jazdy jest mieszany z przewagą łagodnej jazdy. PROSZE O POMOC!!![/b]

https://forum.opel24.com/topic/15761-pomocy-moja-omega-w-cyklu-miejskim-pali-ok-21l100km/

Gość Anonymous

Mam Omege 2.2 benzyna 16v ECOTECH z 1999 roku odkąd niom jeżdże to wydaje mi się że pali coraz więcej. Teraz po przejechaniu 180km spalił mi pół zbiornika. Przy czym mój styl jazdy jest mieszany z przewagą łagodnej jazdy. PROSZE O POMOC!!![/b]

A wskazówka obrotomierza schodzi czasem z czerwonego pola, czy tylko na postoju ? :)

U mnie w mieście (zwłaszcza zimą) też potrafi palić ponad 20/100 ale jeżdżę na gazie (instalacja mieszalnikowa), silnik 2,6 L, do tego kombi, no i przyznaję że lubię jak te 150 koni ma zajęcie pod maską :] Przy silniku 2,2 absolutnie nie powinna tyle jarać zwłaszcza na benzynie i jeżeli nie szalejesz. Miałem wczesniej Omegę 2,0 i w trasie przy spokojnej jeździe paliła 7,3L/100 a w mieście do 10L/100km. Ta która mam teraz przeciętnie na gazie spala 15L/100km (w mieście i na trasie pali tyle samo) a na benzynie w trasie ok 9/100 i w mieście ze 12/100. Więc twoja nie powinna kopcić więcej niż moja bo silnik nowszy, mniejszy i bez gazu...

https://forum.opel24.com/topic/15761-pomocy-moja-omega-w-cyklu-miejskim-pali-ok-21l100km/#findComment-213509

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

dziękuje wszystkim za odpowiedzi!

problemem - przyczyną takiego spalania okazał się nieszczelny układ wydechowy

skrzywiony kolektor wydechowy

dwie szpilki wysunięte z bloku

pęknięty spaw przy lewym tłumiku środkowym

po naprawieniu (splanowanu kolektora) auto zaczeło spalać znacznie mniej

jeszcze nie liczyłem ile

pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/15761-pomocy-moja-omega-w-cyklu-miejskim-pali-ok-21l100km/#findComment-208953