Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam serdecznie. Mam taki mały problem z zawieszeniem przednim, tzn. zaczęło mi pukać zawieszenie z przodu. Pojechałem na stacje diagnostyczną sprawdzić co to może być i pomyślałem że może coś znajdą. Pan diagnosta powiedział, że mam słabe amortyzatory i że to może pukać. OK, nie będąc do końca pewien że to pomoże zamówiłem nowe amorki olejowo -gazowe BILSTEIN GERMANY. Po ich założeniu okazało się że znowu puka tak jak wcześniej, a przy wymianie wyszło jeszcze że jest pęknięta jedna sprężyna - wymieniłem oby dwie na nowe takie jakie powinny być według katalogu. Ale sprawa pukania nie ustała i to mnie martwi. Ostatnio oddałem do mechanika auto oby sprawdził mi całe zawieszenie i kupiłem gumy na drążek stabilizacyjny aby je wymienił, a on potrzymał auto 2 dni nic nie zrobił. Gum nawet nie ruszył bo pewnie się nie chciało, bo ciężki dostęp jest i powiedział że jakieś śruby były luźne i ze maglownica ma luz i to jest powodem tego stukania. A mnie krew zalewa :drunk: za to ze wziął 100zł i nic nie jest lepiej. Najwięcej puka jak jadę po nierównej drodze z dziurami, których u nas nie brakuje. Mechanior stwierdził że to maglownica jest przyczyna pukania.

Co wy mi na to poradzicie :D czy przyczyna pukania takiego może być maglownica?

a może szukać gdzieś indziej przyczyny??

zafira A 2000r 2.0DTI

pozdrawiam wszystkich i dzięki za podpowiedzi

Popr.post/DAROMV6

https://forum.opel24.com/topic/15955-przek%C5%82adnia-kierownicza-maglownica/#findComment-198943

Miałem też takie pukanie.Pierwsza sprawa gumy na drążku stabilizatora.Trzeba wymienić i nie patrzeć na to że dostęp utrudniony.Druga sprawa drążki kierownicze.Podnieś na podnośniku i sprawdź za koło czy nie ma luzu nie na przegubie a na drążku w maglownicy.U mnie to powodowało stuki.Powodzenia.

https://forum.opel24.com/topic/15955-przek%C5%82adnia-kierownicza-maglownica/#findComment-198883

Jestem przekonany że to gumy na drązku stabilizatora.Lub łączniki.Miałem tak samo.Pukanie przy jeżdzie po kostce. Na przeglądzie diagnosta stwierdził że nie ma żadnych luzów.Szarpaki nic nie wykazały.Ale znalazłem przyczynę.Zacząłem bujać autem na boki trzymając za relingi a kolega patrzył i słuchał będąc w kanale .Sposób okazał się skuteczny.

https://forum.opel24.com/topic/15955-przek%C5%82adnia-kierownicza-maglownica/#findComment-198825