Skocz do zawartości

Silniki CDTI - Co macie w nim za radia ?? Zakłóca wam ??

Rekomendowane odpowiedzi

Bo Unidena w sklepie nie kupisz ze względu na brak homologacji PL. Pozostaje Allegro i tam można śmiało dostać w bardzo dobrej cenie. Na razie użytkowanie unidena jest bezproblemowe, ale do momentu aż zmienią coś w przepisach, ewentualnie umożliwią np. policji kontrolę sprzętu i weryfikację jego zgodności.

W każdym razie działaj tam i próbuj.

Pozdrawiam

• 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

ja mam CTDI fiata i bardzo sieje przez antenę, miałem początkowo ubota 520 i zmieniłem na Presidenta Wilsona nadal bez rewelacji, anteny początko Hustler IC-100 obecnie Sirio ML-145 obie na magnesie, też żadnej poprawy, zmieniłem też kabel na lepszy H-155 - delikatnie lepiej, nadal bez rewelacji

• 7 miesięcy temu...

Witajcie.

Mam podobny problem w mojej Asterce 1.7 CDTI 2006, uniden 520+, Sirio AS100 (magnes). Są zakłócenia podczas pracy silnika.

Gdy miałem VB 1.6.16V 1997 r. Nie miałem takiego problemu.

Słyszałem że można to jakoś kombinować z kondensatorami czy diodami ale nie wiem dokładnie lub ewentualnie podłączyć bezpośrednio pod aku a nie go gniazdka zapalniczki.

Tylko zmiana radia na takie, które nie będzie zbierało zakłóceń. Musisz szukać, bo wynalazki typu filtry z allegro i podłączanie radia pod aku czy montaż anteny na stałe nic nie daje.

Mam 1,7 cdti radio presidenta harry 2 i najpierw antenka pr. missouri teraz jest sirio as100 i nigdy żadnych zakłóceń czy problemów nie zauważyłem....

• 4 tygodnie później...
Gość inhalt

Silnik 1.3 CDTI w Corsie C.

Sprzęt: radio Lafayette Atena + antena Sirio Omega 27 na magnesie.

Po włączeniu silnika sieje jak piorun. Co prawda jak się jedzie w normalnym ruchu i jest dużo stacji nadających i dużo ogólnych zakłóceń to silnika w radio nie słychać, ale jak jest cisza to i owszem.

Mam podłączone pod akumulator (nie przez stacyjkę) i do tego przed samym radiem porządny filtr na dużym kondensatorze elektrolitycznym. Niestety nie rozwiązuje to problemu ani trochę. Obawiam się, że CR sieje zbyt mocno i nic z tym nie zrobię.

Gość Anonymous

Corsa C 1,3 CDTI radio: President Taylor III antena wilson little will, wcześniej sirio ml145, żadnych zakłóceń od samego początku i do tego podłączenie poprzez zapalniczkę.

Gość zychusz

witam...opel astra ten sam silnik czyli cdti 100 KM radyjko alan 45 plus..i antenka sirio 100 na magnesie..radyjko strojone..i zaklocenia sa..tzn leciutko i cichutko slychac charakterystyczne "trrrrr"..i kolego musze ci powiedziec ze kazdy silnik diesla na wtrysku..powtarzam kazdy...zakolca..mniej lub bardziej i wiele zalezy od sprzetu i zestrojenia z antena..a juz napewno kazde radyjko zakloca przejezdzajacy obok skuter..czyli rasowy silnik dwusuwowy..

A może czas sie zastanowić jak kto ma podpięte radia??? bo zakłócać może zaleznie od sposobu podpięcia radia... generalnie jak pytałem w trzech miejscach wszedzie zalecają podłaczyc cb pod zasilanie z normlanego radia samochodowego... wtedy niby jest najmniej zakłóceń...

Poprawiłam post/Tajga

• 2 lata później...

W corsie c 1,3 cdti jak miałem presidenta taylora z lewej strony kierownicy w takim małym schowku z ml145 to musiałem squelcha poza połowę zakresu pokrętła obrócić, żeby nie szumiało. Przełożyłem pomiędzy fotele i problem znikł. Później założyłem podstawę sirio TWIN CAR i było jeszcze lepiej, lecz SWRa poniżej 1,8 nie ustawiłem.

Edytowane przez bania