Skocz do zawartości

Wycie silnika skrzyni lub czegoś innego w napędzie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Posiadam Astrę 1.7 DTI (Y17DT), 115 tys. km. Od pewnego czasu obserwuję niepokojący mnie objaw, polegający na tym że w trakcie chamowania silnikiem w zakresie obrotów od 2200 do 2000 obr./min. daje się słyszeć nieznaczne wycie dobiegające z napędu. Najgłośniej slyszany jest ten dżwięk na biegu 3, słaniej na 2 i 4, zawsze gdy wskazówka obrotomierza spada z 2200 do 2000 obr./min. natomiast na 5 i 1 jest normalnie. Dodam że chodzi o normalne delikatne chamowanie silnikiem a nie wbijanie małego biegu przy zbyt dużej prędkości. Łożyska raczej wykluczam bo gdyby chodziło o łożyska to powinny chyba dawać o sobie znać w pewnym zakresie prędkości jazdy a nie w zakresie obrotów silnika, efektu tego niezauważam również gdy zmniejszam obroty silnika na biegu jałowym, ani gdy auto zmniejsza prędkość bez włączonego biegu (wrzucenie na luz pod górkę).

Bardzo proszę o podzielenie sie doświadczeniem na ten temat.

https://forum.opel24.com/topic/16131-wycie-silnika-skrzyni-lub-czego%C5%9B-innego-w-nap%C4%99dzie/

Gość Anonymous

albo przeguby albo łożyska przegubów są wyrobione ale to tylko gdybanie najlepiej rozebrać i sprawdzić

Ale czemu przy róznych prędkościach jazdy ale przy tych samych obrotach silnika?

Mój kolega miał to samo w astrze z tym silnikiem, skończyło się na wymianie skrzyni bo zbagatelizował problem. Zaczęło się od huczenia skrzyni przy hamowaniu silnikiem itp, potem zaczęły zgrzytać czasami biegi przy zmianie, aż w końcu auto stanęło po jakimś miesiącu od początku objawów.

A rozwiazanie było bardzo proste, okazało się, że olej wyciekał ze skrzyni od strony dłuższej półosi , więc na Twoim miejscu najpierw zacząłbym od sprawdzenia tego, gdyż po tym jak mi to powiedział to znalazłem w google kilka osób które załatwiły skrzynie f17 w ten sposób.

Gość Anonymous

Dzięki tasioo!

Jutro sprawdzę stan uszczelnienia półosi i dam znać.

[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 09:23 ]

Sprawdziłem dzisiaj wewnętrzne przeguby oraz skrzynie pod kątem ewentualnych wycieków i wszystk jest suche, poza tym mam pełną osłonę pod silnikiem więc gdyby coś ciekło to osłona byłaby mokra a nie jest.