Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie planuje wymienić podświetlanie deski w oplu omega b i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać może ktoś już to robił ma jakieś rady , fotki albo może zna jakiś link do tutoriala ;)

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/16743-zmiana-pod%C5%9Bwietlania-w-omedze-b/

wlasciwie to nie wiem czy pytasz o wyjecie zegarow,czy o sama zmiane podswietlenia.ale od poczatku.

-wyciagasz obydwie kratki srodkowego nawiewu,podwazajac je po bokach,tak zeby sie wypiely z mocowania.

-odkrecasz 2 srubki ktore zobaczysz po wyjeciu kratek.

-po wykreceniu srubek,wyciagasz ramke w ktorej byly kratki

-po wyjeciu ramki,zobaczysz jeszcze jedna srubke,ktora rownierz odkrecasz

-przekrecasz kierownice o 90 stopni (od wyprostowanej) i wyciagasz zaslepke ktora zobaczysz na obudowie przelacznikow/kierownicy.pod zaslepka jest oczywiscie srubka do wykrecenia,i kolejna po przeciwnej stronie (przekrecasz kierownice w druga strone)

-po wykreceniu tych 2 srubek,sciagasz gorna czesc obudowy przelacznikow.

-jak sciagniesz,zobaczysz jeszcze jedna srubke trzymajaca zegary.wykrecasz ja.

-lapiesz reka za zegary w okolicy MID-a i pociagasz z wyczuciem do siebie,ale nie za daleko,bo trzeba odpiac jeszcze wtyczki od MID-a.jedna z przyciskanym klipsem,a w drugiej (zoltej) trzeba wyciagnac cienkim srubokretem zasuwke i dopiero ja wyciagnac.

-jak odepniesz wtyczki,to ciagniesz dalej nieco do siebie,az wypna sie ze zlacza po lewej stronie,i wyciagasz zegary w prawo.

zmiana podswietlenia:

opcja 1 : zwykla wymiana standardowych zarowek (potrzebne beda zarowki typu W5W czyli caloszklane,lub zamienniki diodowe w ilosci 3 na licznik i 2 na MID-a (przynajniej u mnie bo byc moze masz TID-a a tamtego nie widzialem))

efekt: za te pieniadze moze byc (ja mam blat na bialo i czerwonego MID-a orak konsole srodkowa w czerwieni)

opcja 2: wywalasz zegary na stol,wybebeszasz,i ladujesz diody SMD w sporych ilosciach przyklejajac je od spodu przezroczystej plexy.

efekt: ehh niech no tylko znajde czas na zrobienie swoich w ten sposob ;p

https://forum.opel24.com/topic/16743-zmiana-pod%C5%9Bwietlania-w-omedze-b/#findComment-204897

• 2 tygodnie później...

Cześć

Mój nr 607205328, zajmuję się montażem led w autach, jak i sprzedaję diody. Mogę Ci pomóc

Kolega zapozna się z regulaminem forum i nie będzie używał Caps locka, tego posta poprawiłem/DAROMV6

https://forum.opel24.com/topic/16743-zmiana-pod%C5%9Bwietlania-w-omedze-b/#findComment-202012