Gość Mariusz_760301 Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Nie kombinuj tylko podjedź do mechanika i niech Ci sprawdzi cały układ EGR czyli: - podciśnienie jakie wytwarza pompa vacuum, - szczelność przewodów podciśnieniowych - czasem pęka przewód idący do serwa hamowania, - działanie zaworków sterujących zaworem EGR - działanie zaworu upustowego ciśnienia turbiny - może się przyciął i stale upuszcza ciśnienie z turbinki - wreszcie zawór EGR oraz przepływomierz (jak wymiana to tylko na oryginał Boscha) Sprawdź także czy pompa vacuum nie ma luźnego króćca ssawnego - to częsta przypadłość tej pompy i źródło potencjalnej utraty podciśnienia. Pozdrawiam P.S no i oczywiście drożność całego układu dolotowego z intercoolerem włącznie P.S 2 - jak to wszystko sprawdzisz i będzie ok to reklamuj tą turbinkę.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/16814-po-wymianie-turbo-wyskakuje-kontrolka-check-engine-17-td/page/2/#findComment-201720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 I tu jest cukiereczek pogrzebany: nic nie wymieniłem! Egr: czyściłem, odłączałem, czyściłem... "Pomarańczowe przekleństwo" wreszcie mnie opuściło, gdy sprawdziłem ze Szwagrem przewody wychodzące z zaworu elektromagntycznego sterujacego pracą egr (nazwę go ETR). Aby to sprawdzić rozwijaliśmy wiazki, sprawdzaliśmy (co się dało bez rozbebeszania) połączenia. Nic konkretnego nie znaleźliśmy. Jedynie potwierdziliśmy, że z ETR biegną przewody do przepływomierza. Tak jak pisałem - od prawie roku spokój. (stuk, stuk w niemalowane...). Z tego co czytałem forum, już wtedy było kilku gości, którym wymiana przepływki (Bosh) pomogła. Najlepiej umówić się ze sklepem na wypożyczenie albo ze znajomym na podmiankę i przetestowanie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/16814-po-wymianie-turbo-wyskakuje-kontrolka-check-engine-17-td/page/2/#findComment-200786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi