Skocz do zawartości

Po wymianie Turbo wyskakuje kontrolka check engine ?? 1,7 TD

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Mariusz_760301

Nie kombinuj :( tylko podjedź do mechanika i niech Ci sprawdzi cały układ EGR czyli:

- podciśnienie jakie wytwarza pompa vacuum,

- szczelność przewodów podciśnieniowych - czasem pęka przewód idący do serwa hamowania,

- działanie zaworków sterujących zaworem EGR

- działanie zaworu upustowego ciśnienia turbiny - może się przyciął i stale upuszcza ciśnienie z turbinki :wesoly:

- wreszcie zawór EGR oraz przepływomierz (jak wymiana to tylko na oryginał Boscha)

Sprawdź także czy pompa vacuum nie ma luźnego króćca ssawnego - to częsta przypadłość tej pompy i źródło potencjalnej utraty podciśnienia.

Pozdrawiam

P.S no i oczywiście drożność całego układu dolotowego z intercoolerem włącznie :wesoly:

P.S 2 - jak to wszystko sprawdzisz i będzie ok to reklamuj tą turbinkę.

I tu jest cukiereczek pogrzebany: nic nie wymieniłem! Egr: czyściłem, odłączałem, czyściłem...

"Pomarańczowe przekleństwo" wreszcie mnie opuściło, gdy sprawdziłem ze Szwagrem przewody wychodzące z zaworu elektromagntycznego sterujacego pracą egr (nazwę go ETR). Aby to sprawdzić rozwijaliśmy wiazki, sprawdzaliśmy (co się dało bez rozbebeszania) połączenia. Nic konkretnego nie znaleźliśmy. Jedynie potwierdziliśmy, że z ETR biegną przewody do przepływomierza. Tak jak pisałem - od prawie roku spokój. (stuk, stuk w niemalowane...).

Z tego co czytałem forum, już wtedy było kilku gości, którym wymiana przepływki (Bosh) pomogła. Najlepiej umówić się ze sklepem na wypożyczenie albo ze znajomym na podmiankę i przetestowanie.