Skocz do zawartości

Subiektywna, czy odczuwalna różnica DI vs DTI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

niedawno znana niemiecka firma X wyprzedawala astry II z przebiegiem do 120tys same diesle i w srodku wygladalo mniejwiecej podobnie...auta byly tylko w kolorze bialym (bo tansze) ale to z allegro to sciema jakich malo...

Gość Anonymous
To samo jak wyżej......a myśle że Di jest może bardziej trwałe ze wzgledu na miejsze wysilenia silnika ale w sumie DTI ma dodatkowo intecoler i ciut niżej połozony moment odbrotowy(od 1500) a DI od 1900..

wyczytałem ostanio na necie, ze 2.0 dth do IX 2000r. miał 205 Nm/1600obr. natomiast po X 2000- 230Nm/1950obr. Niestety moja wersja należy do tej pierwszej grupy i ja bym w życiu nie powiedział żeby jakiś 2 litrowy silnik i to jeszcze w kadecie nie miał szans. wg. testu autobilda 60-100 na 4 trwa 9,6s a 80-120 na 5- 12.7s. są to wartości osiągalne dla dobrego 1.8 16v w compakcie albo 2 litrówki o mocy rzędu 130 koni w kalsie c/d (np: vectra). Ponieważ lubię przydusić mnie najbardziej denerwuje, że powyżej 3000 tys. auto zaczyna tracić wigor- użyteczny zakres obrotów mojego egzemplarza wynosi 1900-3000obr/min. Dlatego decydując się na tego diesla trzeba sobie ustalić pewne priorytety i koniecznie się przejechać :) [chociaż na początku można ulec wrażeniu dynamiki bo autko zbiera się od razu hehe] niestety kop szybko się kończy dlatego ja teraz poszukałbym chyba albo mocniejszego vw tdi albo porządnej benzynki ;)

P.S. przy kupnie radziłbym kupić za 30 zeta tester gr. lakieru na allegro ( ja dzięki niemu zbiłem 4 tys z ceny hyhy) no i pooglądać czy szpary między częsciami karoserii są równe, czy nie ma lakieru na uszczelkach, czy szybki są oryginalne no i na każdej szybie jest cyferka która jest końcówką roku produkcji samochodu-jeśli jest mniejsza to znaczy że szyba była wymieniana później np po wypadku:) udanych zakupów życzę :)

Gość Anonymous
ja bym w życiu nie powiedział żeby jakiś 2 litrowy silnik i to jeszcze w kadecie nie miał szans. wg. testu autobilda 60-100 na 4 trwa 9,6s a 80-120 na 5- 12.7s. są to wartości osiągalne dla dobrego 1.8 16v w compakcie albo 2 litrówki o mocy rzędu 130 koni w kalsie c/d (np: vectra).

No ja też jestem w szoku ale własnie to przemawia nad dizlami :):) Niesamowita elstyczność :) Dla przykładu astra OPC 160 konna ma 188 momentu obrotoweg przy 4300 obrotów silnika a DI_16V ma 185 momentu obrotwego przy 1900 :) Ja czasem też zapominam że dizel to nisko obrotowy silnik i nie raz z początku wchodziłem na 4 tyś obrotów hehe albo nie moglem się przyzwyczaić do recznej skrzyni po omedze jak miałem w automacie i jak wracałem z holandi do polski to nie raz wjechałem na stacje paliw na 5 biegu i sie zatrzymywałem hehe

[ Dodano: Pon Gru 11, 2006 22:19 ]

niedawno znana niemiecka firma X wyprzedawala astry II z przebiegiem do 120tys same diesle i w srodku wygladalo mniejwiecej podobnie...auta byly tylko w kolorze bialym (bo tansze) ale to z allegro to sciema jakich malo...

Kurcze to dziwne bo ja nigdy nie prałem tapicerki itp a wygląda ona u mnie dużo lepiej a pozatym widać że jest raczej powycierana na tym linku co dałem z allegro a nie brudna.

Wiec nie wiem czemu jest tak w fatalnym stanie....a pozatym czysta kalkulacja to że auto ma 6 lat (dizel) i przebieg 88 tys????Wiec by musiał robić rocznie troszke ponad 14 tyś kilometrów .....a jak się tak mało jeździ to się kupuje benzyne o wiele tańszą a nie dizla i to w kombi:) A pewne jak bym zapytał o jakieś dokumenty co do auta czy ksiązke serwisową to by jej nie było.Pozatym widać w jakim stanie jest też auto na zewnątrz....no ale to tylko moje zdanie.A co do allegro to 34 samochodów pewnie tam ma liczniki krecone ;) bo widać że wiekszość to handlarze bo jak się wezmie na pokaż wszystkie aukcje sprzedającego to same samochody albo częsci ale nieraz coś ciekawego też sie trafi ale takie okazje jak ich stan itd jest dobry to znikają w 34 dni z aukcji :)

Gość Anonymous

Juz gdzies tutaj pisalem jezdze co dzien do pracy ul Lechicka obwodnica Poznania (kierunek Swiecko)

Z tego co obserwuje przez pare juz lat to 95% przewozonych tamtedy samochodow jest po stluczkach z czego 30% to chyba tylko do kasacji sie nadaje :)

Natomiast jak przegladam ogloszenia to tendencja jest zupelnie odwrotna 95% to bezwypadkowe ;)

Gość Anonymous

Dokładnie, albo "od starszego pana" (w domyśle : który kupił fure wnuczkowi, który to łoil auto niemiłosiernie).

A z tym, że astra złoiła kadetta to nie tak napisałem. Napisałem że kadett miał problem, co nie znaczy że nie doszedł. ;)

No nic szukam dalej : allegro, trader, gratka, autogiełda, świstak, .... już sam nie wiem - może Astra 2.0 16v plus LPG, albo Viki 2.5 plus sekwencja - trochę to męczące, bo auta używam w pracy i nie mogę nie mieć samochodu przez pół roku, albo być na łasce i niełasce rodziny :)

Gość Anonymous

Tylko musisz wiedzieć że 2.5 v6 na sewkencji po miescie ciezko jest zejść poniżej 14 litrów spalania gazu na 100 kilometrów....co prawda osiągi są zabujcze ale puźniejszy serwis nie należy do tanich....tym bardziej że nie jets to silnik doskonały.....padające pompy paliwa(ja wymieniłem dwie w omie)....wymiana rozrządu co 40 tyś i lepiej nie przekraczać tego przebiegu bo mam nawet zdjęcie paska jak u mnie wyglądał po 42 tyś......i teraz mam astre DI i jedyną obsługa jej jest tankowanie do pełna i wymienienie filtrów i olejów.A w omie zawsze mialem coś do zrobienia i tylko wiecznie odkładałem na nią kase......a to świece i kable...a to regulacja gazu co 23 miesiące itd......Wiec jak już to 2.0 16v ale to też sporo dodatkowych kosztów i żeby jakoś to jeździło(tanio i bez problemowo) to też musisz sekwencje założyć(nie bedzie problemów ze strzałami itp) Co prawda osiagi 2.0 16v astry G a viki z silnikiem 2.5 v6 sa podobne ale przy tych większych mocach nie zawsze skrzynia biegów wytrzymuje to(szczególnie w viki)Wiec jak nie chcesz mieć w kólko tych samych wydatków co do gazowca i kosztów regulacji to bierz dizla......miej pali i ma lepszy moment obrotowy i sam byłeś tego świadkiem:)

Gość Anonymous

elo to moze poszukasz czegos z niemiec mam tu pare stronek:

www.automobilonline.de

www.daz24.de

www.mobiliti.de

www.webauto.degebrauchtwagen-welt.de

www.motena.de

www.unfallauto.de

www.autokomplex.de

www.anonce 24.de

www.autolot24.de

i oczywiscie www.mobile.de

www.scout.de

www.vebeg.de - sprzet rzadowy:)

nie wiem czy wszystkie dzialaja

Gość Anonymous

Hheheh czy ja wiem......może i tak ale motoryzacją się interesuję od małego....i to nie tylko Oplem i w sumie na temat każdego niemieckiego auta mółgbym Ci sporo powiedzieć(szczególnie VW i Opel) a co do opli to już poprostu nawyk i sympatia...a astra to czwarty mój opelek :)....Ojciec miał warsztat samochodowy i mnie zaraził tym wszystkim.Pozdrawiam

P.S Więc dizel czy coś z dużą ilością koni i sekwencja?