Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

panowie ratujcie, dzis wracając od dziewczyny usłyszałem lekki puk, nastepnie patrze na predkosciomierz, a on sie nie podnosi wczasie jazdy (zerwana linka), km tez licznik nie zlicza, zaraz po tym pojawila sie żółta kontrolka. Dojechalem bez problemu do domu, ale zauwazylem ze na luzie obrotomierz oscyluje w granicach 800-1200 obrotow. Obroty sie zwiekszaja i zmniejsza, zwiekszaja i zmiejszaja (w czasie wyglada to jak sinusoida). I teraz pytanie czy z czyms takim moge jeszcze jutro dojechac i wrocic do pracy (lacznie ok 60km), bo po pracy chcialbym jechac do mechanika i to zalatwic. Nie chcialbym glupio zepsuc czegos wiecej. Dodam, ze gdy jechalem nic niepokojacego sie nie dzialo, poza tym co opisalem. Jest Opel Astra '97 1,4 16V + GAZ. Jezeli chodzi o obroty na luzie to jest tak samo na gazie i na benzynie. Wczesniej tak sie nie zachowywal.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/17486-zerwana-linka-pr%C4%99dko%C5%9Bciomierza-i-%C5%BC%C3%B3%C5%82ta-kontrolka/

Spokojnie dojedziesz. Ale musisz uważać, bo autko może gasnąć na luzie. Wymień linkę prędkościomierza a problem kontrolki zginie. Masz błąd czujnika prędkości, który jest w zegarach. A on pobiera info z prędkościomierza.

Gość Anonymous

Stokrotne dzięki za odpowiedź. Byłem w pracy i rzeczywiście gasł na skrzyżowaniu i dwa razy na autostradzie (jest remont i jak redukowalem biegi to wtedy mi zgasł). Linka już zamówiona, tylko czekam teraz na termin w warsztacie - duże kolejki.

Pozdrawiam

Gość GmsMetallica

ja wiem czy oplaca sie do warsztatu z tym jechac ;) przy liczniku to napewno sam linke wepniesz ale nie wiem jak to wyglada przy skrzyni bo tam nie tykalem, poczekaj moze ktos podpowie i sam to zrobisz,

[ Dodano: Czw Lut 05, 2009 19:24 ]

a plusy to takie ze bedziesz mial za free ;) nauczysz sie czegos i w razie co bedziesz mogl zrobic to jeszcze raz jak ci to sie powtorzy czego nie zycze

lookaszpl, myślę że dasz radę http://att.host247.pl/viewtopic.php?t=12701&sid=382fa409ae7c865538551dfc2246aba6

Gość Anonymous

Linka wymieniona, wszystkie objawy ustaly, kontrorlka nie swieci, licznik chodzi miodzio, tylko jedna rzecz mnie niepokoi. Podczas jazdy powyzej 60km na godzine słychać "świerkanie" zza zegara (tak mysle). Pierwszo myslalem, ze to jakis liść we wlocie powietrza, jednak swierkanie ustaje ponizej 60km/h i wraca gdy sie zwieksza predkosc. Czy macie pomysl co to moze być?

Pozdrawiam

Zapewne założyłeś linkę podróbkę. W nich jest delikatnie dłuższa linka od pancerza i tak się dzieje. Tylko oryginalne linki nowe lub używki nie mają tego problemu.

Gość GmsMetallica

jesli Cie nie drazni to olej to,

ja mam czasami taki dzwiek do 80km/h jak kulka kulajaca sie po stole (cos w ten desen ;) ) a linke mam oryginalna ale tez pytanie czy to linka bo pewnosci nie mam ???