Skocz do zawartości

Zapalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich.

Szanowni forumowicze mam nadzieje że odwiedziecie mnie od pomysłu sprzedaży mojej Astry,bo po ostatnich jej fochach mam dość (wyczyściła mi konto w banku,a końca wydatków nie widać).

Problemy zaczeły się od tego że słabo się kręciła przy odpalaniu,pewnego dnia juz z pracy wracałem na piechote,pośpieszna diagnoza aku (był oryginalny GM z numerami mojej astry,więc osmioletni jak ona,oczko na wskaźniku czarne więc pusty) wymieniłem na nówke 75 Ah,auto odpaliło ale wspomaganie siadło zupełnie, diagnoza alternator nie daje prądu na pompe wspomy (poczytałem że czasami trzeba uderzyć altrnator delikatnie młotkiem żeby ryszył bo mogło zblokować szczotki) i pomogło,jeździłem jeden dzień ale zauważalnie słabiej palił aż "zdechł" (czyli ciągnoł prąd z aku),oddałem alternator do regeneracji (okazało się że coś w nim się spaliło). Pojeźdźiłem jeden dzień i auto dalej nie paliło,dałem na prostownik bo pomyslałem że mechanik słabo naładował aku.

Auto w tej chwili wogóle nie pali,elektryka jest i wydaje mi się że słysze pojedynczy stuk jak przekręce kluczyk. Poradźcie coś prosze.

P.S. Czy na te wszystkie problemy (albo jakieś inne) ma wpływ kolejność odpinania klem z aku???

[ Dodano: Pią Lut 13, 2009 21:03 ]

zapomniałem napisać że to astra II 1,7 DTI isuzu rok 2000 :/

https://forum.opel24.com/topic/17787-zapalanie/

i wydaje mi się że słysze pojedynczy stuk jak przekręce kluczyk.

Objawy by wskazywały na rozrusznik.

Spróbuj kilkakrotnie przekręcić kluczyk w stacyjce

za którymś razem powinien złapać.

https://forum.opel24.com/topic/17787-zapalanie/#findComment-194976

Gość Anonymous

w alternator nie wolno stukać:wesoly: w rozruszniku skończyły się plusowe szczotki same szczotki kosztują około10zł tylko trzeba je zgrzać nie daj się namówić na lutowanie!!! jeśli masz warunki to sam to zrobisz. P.S.wyczyść rowki komutatora!

https://forum.opel24.com/topic/17787-zapalanie/#findComment-194373

• 2 tygodnie później...