Skocz do zawartości

Zaworek zwrotny czy uszczelniacze

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich! Po długich dociekaniach okazało sie ze samochod zapowietrza sie.

Zrobiłem krótki układ paliwowy i samochód odpala bez problemowo. Teraz dociekam skąd się zapowietrza. Podejrzenia padły na trawersy ponieważ paliwo w filtrze jest czarne dostaje się tam olej. Moje pytanie jest takie:

1. Czy jak wstawiłbym zaworek zwrotny – to olej prawdopodobnie nie dostawał by się do zbiornika ( może się myle) i czy można by zastosować takie rozwiązanie?

2. Zastanawia minie jeszcze jedna rzecz, gdy odkręciłem pokrywę od filtra- znajduje się tam taka mała spreżynka ( i nic więcej – czy tam nie powinno być jakieś kulki czy coś podobnego bo ta sprężynka znajduje się pod zaworkiem i chyba jakieś zadanie musi spełniać)

3. Jeśli już mam wymienić te trawersy to jakie uszczelki muszę zakupić – tylko te najbardziej konieczne? ( nie chce ładować się w koszty) – czytałem na forum ale tam podają cały komplet uszczelek?

Jak wogóle dział taki układ że przedostaje się przez się olej do zbiornika? (czy podczas postoju pobiera ten olej czy cały czas?)

Pozdrawiam i proszę o pomoc z wszelkich stron

https://forum.opel24.com/topic/18101-zaworek-zwrotny-czy-uszczelniacze/

Gość Anonymous

Dziękuje za linka:)

Witam! Dobra biorę się za uszczelnianie całego układu.

Wiem napewno że mam syf w baku i wypompowałem brudne paliwo, tylko nie wiem jak mam wyczyścić zbiornik paliwa? Czy dostane się do niego poprzez tą nakładkę plastikową pod siedzeniami (bo nie mogę jej zdjąć) Jakim najprostszym sposobem wyczyścić zbiornik paliwa?

A druga rzecz nie mogę znaleść czujnika odpowiedzielnego za temperatę na desce rozdzielczej. Gdzie on się znajduje (bo słyszałem że jest jeszce jakiś osoby oprócz tego koło termostatu?)

Pozdrwaiam wszystkich i dziękuję za podpowiedzi

https://forum.opel24.com/topic/18101-zaworek-zwrotny-czy-uszczelniacze/#findComment-191526