Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Do niedawna przy próbach włączenia klimy zawsze zauważałem małą zmianę (skok w dół) obrotów silnika, natomiast na obecną chwilę po przyciśnięciu włącznika klimy nie ma kompletnie żadnej reakcji obrotów (ostatniej próby dokonywałem przy temperaturze 5st na zewnątrz, a samochód stał w garażu i na termometrze-tym w samochodzie-było 7,5st więc chyba powinna się włączyć).

Czy to znaczy że coś padło? Jak sprawdzić czy klima działa przy obecnych warunkach temperaturowych (czyli gdy nie ma różnicy między zimnym powietrzem z klimy a powietrzem naturalnym)?

pozdrrr

Gość Anonymous

Cześć kolego. Wiem że przy tych temperaturach i tak będzie czuć chłód. Czuć będzie suche powietrze no i obroty silnika spadną. Pamiętam jak przypadkiem włączyłem klimę w niskiej temp to zaparowały mi lekko szyby. więcej może jeszcze ktoś napisze.

Również pozdro 8)

Dzieki Piteriano 8)

Dodam jeszcze, że wszystkie bezpieczniki są dobre. Przed chwilą byłem w garażu (temperatura 5,5 st) i spróbowałem włączyć klimę... i nic - ani obroty nie zadrżały ani nie było nic słychać żeby cokolwiek się włączyło.

To mój pierwszy samochód z klimą i zbyt wielkiego pojęcia o tym urządzeniu nie mam.

Jeśliby naprzykład okazało się , że to wina sprężarki to czy ją się naprawia czy wymienia? ...i jaki koszt?

kosztów nie znam

mozliwe,ze układ jest nieszczelny i masz za mało czynnika-jak pamiętam to w Norauto za sprawdzenie brali 150zl

samemu,to jedynie możesz sprawdzić ,czy wentylator chodzi podłączony bezposrednio do prądu

sprężarkę można "regenerować" - koszt usunięcia nieszczelności różny w zależności gdzie np 200-300zł

może być również tak jak powiedział zibi, - zbyt mała ilość czynnika

Gość Anonymous

witam. bardzo prawdopodobne że nie masz czynnika chłodzącego bo gdy go niema lub jest za mało wtedy sprężarka nie załączy się.pzdr

[ Dodano: Sro Mar 11, 2009 22:22 ]

xflash jaką masz instalację gazową w swojej asterce i jak ci się sprawuje na gazie?mam taką samą i myślę o założeniu instalacji. pozdrawiam

xflash jaką masz instalację gazową w swojej asterce i jak ci się sprawuje na gazie?mam taką samą i myślę o założeniu instalacji. pozdrawiam

-odp. na Pryw. :wesoly:

Gość Anonymous

Witam. Miałem coś takiego że klima raz mi się załączała raz nie. I kiedyś cos z przypadku robiłem przy silniku i się okazało że nie łączyła mi instalacja elektryczna. A dokładniej jedna z wsuwek. Wymieniłem ją i od tamtej pory wszystko jest oki. Nie wiem czy to jest czujnik czy coś ale właśnie tam mi idą 2 kabelki na wsuwki.

ok, wezmę pod uwagę wszystkie Wasze uwagi. Na razie nie mam za bardzo czasu żeby jechać do jakiegoś serwisu więc dopiero jak już coś będę wiedział to napiszę jaka była przyczyna problemu.

Dziękuję i pozdrawiam