Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

mam podobną sytuacje w Astrze 2, 1,7 tdi. tylko że po włączeniu zapłonu ładowanie się świeci, a po uruchomieniu silnika gaśnie lampka od ładowania a i tak nie ładuje.(rozładowuje baterie). co to za przyczyna??

To że kontrolka gaśnie może być tylko oznaką nieznacznego wzrostu napięcia

ponad napięcie aku, a to śmiało może być za mało

Właściwe powinno wynosić 13,9-14,5V

Miernik w dłoń i zmierz

Gość Anonymous

gaśnie lampka od ładowania a i tak nie ładuje.(rozładowuje baterie).

Bo ładowanie może być, ale bateria złom.

• 1 miesiąc temu...

mam podobną sytuacje w Astrze 2, 1,7 tdi. tylko że po włączeniu zapłonu ładowanie się świeci, a po uruchomieniu silnika gaśnie lampka od ładowania a i tak nie ładuje.(rozładowuje baterie). co to za przyczyna??

wyjasniło się, co było problemem? mam podobny przypadek, który muszę zdiagnozować na odległość - auto zepsuło się 110km od domu, więc chcę spróbować to naprawić na miejscu (na szczęście mam drugi aku w razie co)

[ Dodano: Sob Kwi 10, 2010 14:30 ]

dla tych, którzy kiedyś bedą mieli podobny problem: uszkodzony okazał się regulator napięcia

• 1 rok później...

co prawda problem dotyczy peugeota 106 ale mechanizm ten sam a widzę ze kilka osób ma tutaj spora wiedzę

a wiec

- aku rozładowany

- kontrolka ładowania nie świeci ani na zgaszonym silniku ani na odpalonym (odpalonym po naładowaniu akumulatora)

- kontrolka świeci jeśli cienki kabelek przy alternatorze dotknąć do masy (wiec spalona żaróweczka odpada)

- prąd podczas pracy ~13V, na zgaszonym taki sam, po dodaniu gazu ten sam

Kiedyś juz miałem jazdy z ładowaniem, pomogła wymiana regulatora. Wymieniłem go na boshosko-valeoski zamiennik, ale to pewne nie wina regulatora bo z prądem nic sie nie dzieje (nie zmienia wartości)