Gość Anonymous Opublikowano 26 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2009 Jakis czas temu zaczela mi palic na 1-2 minuty kontrolka z kluczykiem. Wiadomo - padla swieca. Sprawdzilem kompem, blad 0380 czyli diagonoza sluszna. 3 dni temu bylem u mechanika, wymienil mi swiece #2, faktycznie byla spalona, przy okazji sprawdzil wszystkie - jest sprawny komplet. Niestety na 2 dzien jak juz silnik ostygl (bledy od swiec sa tylko przy odpalaniu zimnego), nadal widze ze kontrolka sie zapala. Znow bylem u miechanika, sprawdzil wtyczki i ponownie swiece - wszystko ok. Jego sugestia - padl sterownik swiec. I tu moje zasadnicze pytanie, co w tym sterowniku jest dokladnie zamontowane - niezalezne przekazniki do swiec lub tez 1 przekaznik do wszystkich swiec, jakas elektronika? Czym grozi jazda z wadliwym sterownikiem? Zaznaczam, ze przez ponad miesiac jezdzilem z bledem i nie mialem zadnych problemow z odpalaniem. Czy jest mozliwe zeby jednoczesnie padla i swieca i sterownik? Serwis ma ten sterownik wydaje mi sie ze dosc drogo bo 210zl+robocizna.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19018-sterownik-swiec-zarowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2009 w samym sterowniku jest elektronika, jazda z uszkodzonym sterownikiem nie szkodzi niczym,ale jesli bedziesz mial uszkodzony sterownik to magiczna lampka silnika bedzie sie caly czas palila (skad wiem - bo ja tak mialem) 210 zl za przekaznik= robocizna to zlodziejstwo, na allegro sterownik za jakies 150 zl (tutaj) wymiana tego sterownika we wlsnym zakresie nie musisz jechac do mechanika sterownik znajduje sie z prawej stronu aku - taka wieksza aluminiowa z radiatorem obudowa umocowana na zatrzasku   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/19018-sterownik-swiec-zarowych/#findComment-180395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi