Skocz do zawartości

komputer nic nie wykazuje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Od paru miesięcy jestem nowym właścicielem vectry b 2.0 benzyna i mam problem z którym nie mogę sie uporać , pali 12,5 - 13 litrów ( jazda po mieście ale długie przeloty jednorazowe i bez żadnych szaleństw i bez załączonej klimy) , komputer nic nie pokazuje - żadnego błędu ,sprawdzony ponownie rozrząd i jest ok , powymieniane świece przewody i poprzedni właściciel wymienił cewke bo padła , wyjąłem przepustnice i specjalnym preparatem temu służącym całą ja wyczyściłem i silniczek i przepływomierz, olei, filtry no i dalej pali tak jak pali . W czasie uruchamiania wedle mnie to jakoś dziwnie odpala (ma sie wrażenie jak by to był diesel tak nim jakoś dziwnie rzuca ale tylko podczas odpalania na ciepłym i zimnym ) ale po dokładnym przyjrzeniu się pracy silnika to patrząc sie na niego to widać jak ewidentnie co jakiś czas ( co któryś cykt ) minimalnie rzuca silnikiem ale nie jest to jakoś strasznie widoczne czy odczuwalne .Byłem z tym juz u paru ludzi no iiiiiiii nic.Teraz moje podejrzenie pada na któryś z wtryskiwaczy - to moja teoria . Dodam że samochód w czasie jazdy po trasie jest wołowaty ,jazda na max to 190 ale nie w tym problem , gorzej jest z wyprzedzaniem, wszyscy wyprzedzają a ja dopiero wtedy jak mam nnnnnaprawdę dużo miejsca i to żadna przesada .Dziękuje za przeczytanie mej lektury i czekam na jakieś mądre podpowiedzi a może już ktos miał coś podobnego .

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/19311-komputer-nic-nie-wykazuje/

no tak ale jednym rzutem pokonując ok 12 km po trasie i za jakąś godzinę z powrotem (więc silnik nie ostygnie ) to chyba kiepski wynik , zważywszy że kolega ma ten sam silnik ale w omedze i pali mu 9.5 - do 11 litrów , jezeli nawet musi tyle palic to niech pali ale wydaje mi sie że jak uda mi sie zlokalizowac przyczynę tego rzucania silnikiem to i spalanie spadnie nieco ( poprzedniemu właścicielowi paliła 9,5 i to prawda )

https://forum.opel24.com/topic/19311-komputer-nic-nie-wykazuje/#findComment-179544

na krotkich odcinkach silnik zawsze wiecej pali

czemu ? bo jest niedogrzany do odpowiedniej temperatury

zważywszy że kolega ma ten sam silnik ale w omedze i pali mu 9.5 - do 11 litrów

to tak samo jak wiele osob pisze ze mu v6 pali po miescie 10 na 100

nie wierz w takie bzdury

mialem ome 2 litrowke nie palila mniej niz 11 po miescie srednio 12-13

mam vectre A 2 litry i druga w tej chwilie vectre B V6

pierwsza z automatem 12

druga do 16 na 100

jak czytam o spalaniu mniej niz 10 po miescie to mi sie smiac chce

https://forum.opel24.com/topic/19311-komputer-nic-nie-wykazuje/#findComment-179503