Skocz do zawartości

spora temperatura silnika, wentylator, daleka trasa i słońce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, do tej pory temperatura silnika zwykle była w granicach 90-95st. dzis jadąc w dalsza traske, jak zatrzymalem sie na swiatlach - czekałem ok 4min to temperatura wzrosła mi do ok 100st - pierwszy raz widziałem u mnie taka temperature silnika - jak ruszylem to szybko doszla do 92st i juz tak nie podskoczyla wiecej mimo stania w korku... 95 st bylo max tak jak kiedys...

1. czy u Was tez tak czasami skacze, czy termostat mi pada czy tak moze sie zdarzac i to normalne??

2. czy wentylator w astrach slychac w kabinie i przy ilu sie zalacza?? przy 100st nic nie slyszalem, ale tez temp nie wzrastala bardziej... jak sprawdzic najprosciej czy wentylator dziala??

pozdrawiam,

qer

https://forum.opel24.com/topic/19516-spora-temperatura-silnika-wentylator-daleka-trasa-i-s%C5%82o%C5%84ce/

Myślę że nie masz najmniejszych powodów do obaw jeżeli temp z powrotem spadła.U mnie wentylator załącza się przy 100st i słychać go w kabinie pod warunkiem że stoisz autem w miejscu bo jadąc to raczej go nie usłyszysz.Jak sprawdzić czy działa wentylator?najlepiej zapal astre i czekaj aż temperatura dojdzie do ok. 100st i obserwuj czy ruszy wentylator. pzdr

Gość Mefistofeles

W starej corsie 1.0 też miałem, ze wentylator się załączał przy 100 stopniach. Jak ruszysz samchodem to powietrze też przyczynia sie do chłodzenia silnika dlatego temperatura szybko spada. Obawy powinienes mieć jak na światłach (czyli stojąc w miejscu) temperatura przekroczy 100 stopni i wejdzie na to czerwone pole.

hej słuchajcie a ja mam taki problem w mojej astrze II 2.0 diesel zdarzyło mi się to teraz ze 3 razy że temp. mi rośnie na postoju i tak jakby z a późno załączal sie wentylaotr i zpala sie kontorlka od płynu w chłodnicy wyłączam i zapalam samochód i wszytsko jest juz ok podpwiecie co to:)??