Skocz do zawartości

Szarpie silnikiem C16NZ

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie sporo wymieniłem i nie chcę już pakować kasy w tak stary samochód. Nie wymieniałem jeszcze cewki zapłonowej, czujnika halla ale zobaczę może powoli coś z tym zadziałam.

https://forum.opel24.com/topic/19903-szarpie-silnikiem-c16nz/page/3/#findComment-173006

• 3 tygodnie później...
Gość Anonymous

witaj druid.

Mam ten sam problem ze swoją vectrą B. Napisz czy juz do czegoś doszedłeś i naprawiłeś to szarpanie, bo tez nie mam pomysłu na to a w czasie jazdy czasem az rzuca calym autem i wszystkimi w środku.

https://forum.opel24.com/topic/19903-szarpie-silnikiem-c16nz/page/3/#findComment-167393

Gość Anonymous

To może po kolei.

1. Czy na postoju, na wolnych obrotach, silnik pracuje normalnie?

2. Czy na postoju, dobrze wkręca się na wysokie obroty?

3. Czy sprawdzałeś jakość iskry na każdej ze świec?

Na razie mam tyle pytań.

https://forum.opel24.com/topic/19903-szarpie-silnikiem-c16nz/page/3/#findComment-167171

• 1 rok później...

witam, mam problem. Moj silnik to c16nz. Przejechalem 45km i potem wracam do samochodu po 1,5 godzinie, przejechalem 3 metry i zgasl. Nie ma iskry. Moj mechanik wymienil modul zaplonowy i cewke na nowe - razem 200zl. Zaplon zostal ustawiony na lampe na 10stopni. Pojechalem do gazownika zeby ustawic gaz po 2 tygodniach bo samochod na gazie jak sie stalo na swiatlach przygasal ze telepalo calym samochodem i gasl. Przed awaria tez to bylo. Z dnia na dzien coraz gorszy mul na gazie ze dlawil sie przy 3 tysiacach - musialem odpuscic gaz zeby dalej sie rozkrecal, wiec pojechalem na ta wyzej wspomniana regulacje gazu. Gazownik powiedzial ze telepie silnikiem jak gaz jest wcisniety i pokazal mi to: to wyglada tak ze przy silnikiu wciska sie przepustnice, na oko gdzies do 3 tysiecy obrotow moze mniej deczko i silnikiem telepie przy tych obrotach. Gubi iskry chyba. Na benzynie tez to czuc ale o wiele wiele mniej, prawie nic ale jednak. Gazownik powiedzil ze musi dac bogata mieszanke zeby sie wkrecal w ogole i zebym zrobil porzadek z iskra i wymienil filtr powietrza i wtedy przyjechal na regulacje. Stawial na palec i kopulke. Ogladalem dzis to, nie znam sie na tym ale palec wyglada wporzadku, nie jest jakis wypalony, kopulka nie wyglada tez na zniszczona...

Swiece maja jakies 20 tysiecy. Kable od kiedy kupilem samocchod czyli minimum 24 tysiacy, ale nie widac na nich przebic w ciemnym swietle. Reduktor ma rok, filtr w reduktorze wymieniony. Tak jak wspomnialem modul zaplonowy w aparacie i cewka zaplonowa ta pod zbiornikiem wspomagania wymieniona na nowe.

Dodam ze na benzynie wszystko w czasie jazdy wyglada elegancko. Idzie jak na dopalaczach. Na gazie gdy teraz jest ta bogata mieszanka ustawiona to tez idzie jak wariat w miescie, w trasie ma tez moc ale z opoznieniem sie zbiera dobrze (wciskam gaz zeby wyprzedzic to mija ze 2 sekundy i wtedy idzie, to pewnie przez ta mieszanke bogata). Najgorsze jest to ze w miescie przy stalej predkosci na gazie przerywa a w trasie jak sie rozpedzam to jest ok, i jak zlapie stala predkosci to juz jakis nagle mul sie robi i czuc ze przerywa. Tak wiec tylko przy przyspieszaniu jest ok.

Blagam, od czego zaczac... Czy kable WN moga byc zle mimo ze nie ma dyskoteki pod maska w nocy? Czy da sie ocenic stan kopulki i palca czy poprostu wymieniac i juz? Przed problemami z gazem i padnieciem iskry samochod chodzil wysmienicie. Tylko lalem gaz i ogien na tloki a teraz mi rece opadaja jak widze ludzi na roznych forach ktorzy wymieniaja wszystko zwiazane z zaplonem i pisza ze dalej to samo.

odpowiedzi na wyzej postawione pytania przez uzytkownika aspius:

1.Tak

2.Tak

3.Nie

https://forum.opel24.com/topic/19903-szarpie-silnikiem-c16nz/page/3/#findComment-17090