Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam Serdecznie!

Od pewnego czasu mam taki problem przy swojej astrze 2, 2.0 16V.

Na poczatku wygladal on tak ze zapalaly mi sie kontrolki od ABS I TC (czasami sie zapalaly ale tez czasem sie wogole nie zapalaly) i czasami predkosciomierz przestawal dzialac, ale zalaczal sie . Tzn raz po raz wskazowka na sam dol, ale raczej czesciej dzialal, ale raczej świrowal. Przy podlaczeniu do kompa dalo sie wykasowac blad ktory wystepuje nie pamietam numeru ale zwiazany byl z czujnikiem w chyba przednim lewym kolem. Dodam jeszcze ze cos mi buczy przy prawym przednim kole, jak by lozysko czy cos takiego.

teraz problem wyglada tak ze caly czas mam zaswiecone kontrolki od ABS i TC przy podlaczeniu do kompa bledow tych nie mozna wykasowac bo natychmiast sie pojawiaja na nowo, i pojawil sie blad od predkosciomierza i predkosciomierz kompletnie nie dziala.... dzisiaj troche patrzalem w to lewe kolo wyciagnalem wtyczke cos probowalem poruszac i nic...

Podjechalem do znajomego zeby mi podalczy swoj program diagnostyczny inny niz moj , i wykryl ze uszkodzony jest kabel czy cos w tym stylu.

Wtyczke sprawdzalem przy lewym przednim kole wyglada wporzadku, ale zastanawiam sie czy gdzies w innym miejscu sie nei rozlaczyla ? Bo czasem na dziure gdy najade to sie zalacza predkosciomierz tylko zastanawia mnie jak idzie czujnik od kola (piasty) to gdzie wychodzi od stroyn silnika ???bym to sprawdzil. Oraz mozecie mi powiedziec czy gdy np prawa piasta przednia jest uszkodzona to predkosciomierz rowniez nie dziala ? pozdrawiam Serdezcnie i z gory dziekuje za odpowiedzi.

https://forum.opel24.com/topic/20815-problem-z-predkosciomierzemabs-i-tc/

licznik nie dziala bo ABS wariuje

to samo z TC

lozysko nie ma nic do licznika

ale moze miec do ABSu

wymien lozysko bo i tak musisz

a gdzie ida kable od czujnika ABS to chyba latwo sprawdzic

w nadkolu widac gdzie wchodzi

to poszukaj w tym samym miejscu od strony silnika

a tak na stronie

to ten problem byl juz omawiany wiele razy

wiec poszukaj

https://forum.opel24.com/topic/20815-problem-z-predkosciomierzemabs-i-tc/#findComment-164663

Gość Anonymous

Wyczytalem znowu blad, blad obwód otwarty tak jset opisany. Tak tylko ze teraz troche popadalo, ABS i TC kontrolki znikly i licznik dziala jak powinien ? Moze naprawde cos jest z kablem i wymiana piasty jest zbedna ? Bo gdyby byla uszkodzona, to pewnie juz by nie dzialala jak nalezy, a tu bledy zgasly licznik dziala i chodzi. Wiem ze napewno sie to zmieni ale co moze byc nie tak z kablami ?

https://forum.opel24.com/topic/20815-problem-z-predkosciomierzemabs-i-tc/#findComment-163949