Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Gdzie znajdę przekaźnik wentylatora ??. Auto bez klimy. Wentylator się cały czas kręci po zapłonie. Czujnik temperatury zmieniony dwa razy i za każdym to samo.

https://forum.opel24.com/topic/20917-astra-f-92-rok-20-8-zawor%C3%B3w-przeka%C5%BAnik-wentylatora/

Z tego co mi wiadomo to w C20NE tak ma być. Wentylator ma wolne obroty po stacyjce, a jak temp. przekroczy 95st. to włącza się drugi bieg czyli szybko.

Gość Anonymous

Rozwiązanie stosowane również we fiatach 125.

Włącznik uruchamiał elektromagnes, który przyciągał koło wentylatora.

Niestety prędkość wiatraka była uzależniona od prędkości silnika.

Gość Anonymous

dzięki wielkie. Też tak właśnie przeczuwałem, że może to być tak, że prędkość pierwsza jest po zapłonie. Jeszcze raz wielkie dzięki

.

• 1 rok później...

...podepnę się bo to o przekaźniku wentylatora.

Podczas gdy włącza się wentylator chłodnicy słychać pojedyncze "cyknięcie" przekaźnika z drugiej strony płyty bezpieczników - tak jest normalnie. U mnie jednak od paru dni przekaźnik szaleje - tych "cyknięć" jest w niektórych momentach bardzo dużo (z częstotliwością 2 cyknięcia/1 sek)a jeśli chwilowo ustaną to nasilają się jak się doda gazu. Podniosłem w takim momencie maskę i zauważyłem, że wentylator próbuje cały czas wystartować -tak jakby ktoś się bawił prądem i co chwilę mu odcinał prąd. Po krótkim czasie rozkręca się i cykania nie ma.

-Czy tu sprawa jest oczywista i prostu przekaźnik do wymiany, czy coś innego powoduje że on tak wariuje?

https://forum.opel24.com/topic/20917-astra-f-92-rok-20-8-zawor%C3%B3w-przeka%C5%BAnik-wentylatora/#findComment-48145

Możliwości widzę dwie,przekaźnik tak jak piszesz albo dostaje niskie napięcie i dlatego świruje.Nie da się go rozebrać i przeczyścić w nim styków albo podmienić na próbę na inny.Może są w skrzynce takie same przekaźniki używane do czego innego np. ogrzewania szyby itp.

https://forum.opel24.com/topic/20917-astra-f-92-rok-20-8-zawor%C3%B3w-przeka%C5%BAnik-wentylatora/#findComment-48115