Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam!

Sprawa jest następująca. Wczoraj parkując pod domem nagle zaczęło mi ciężko pracowac wspomaganie i wydawać dziwne chałasy. Po chwili nie miałem już wspomagania. Jakoś zaparkowalem auto przy krawężniku. W zbiorniczku było ok 4cm płynu do wspomagania a po uruchomieniu silnika znikał. Powracał po wyłączniu silnika i po trochu przybywało go przez kilka minut. wspomagania nie było. dzisiaj kupiłem płyn i uzupełniłem stan do maximum. Uruchomiłem silnik i wspomaganie działało. Przejechałem sie kawałek. Sprawdziłem stan płynu i ubyło. Uzupełniłem ponownie. Teraz po uruchomieniu silnika mocno spada poziom płynu, pompa po minucie zaczyna głośniej pracować i słychac chałas przy próbie skręcania kół. Toważyszą temu opory na kierownicy. Po zatrzymaniu silnika płyn powraca do zbiorniczka. Najpierw szybko a potem powoli jego poziom rośnie przez jakieś 10 minut. Płyn jest wtedy mocno napowietrzony - mnóstwo bąbelków powietrza. Auto pod spodem jest suche i na jezdni też nie ma śladów płynu co chyba oznacza że nie wycieka.

Co poradzicie?

[ Dodano: Pon Cze 01, 2009 22:04 ]

już wiem że to maglownica. Gumy ochronne ( przynajmniej jedna z nich ) są napompowane płynem. Tak jak czytałem w jakimś poście. Teraz szukam wskazówek jak wymienić maglownice. Ile czasu może to zająć? Jakie czynności wykonać po kolei? Którędy wyjdzie najłatwiej? Czy trzeba opuszczac zawieszenie? Dajcie jakiegoś linka. Wczoraj dwa razy trafiłem na fajny temat zdaje sie ze z opisem jak to zrobić, ale siedziałem przy kompie z 8 godzin i dzisiaj nie mogę tego znaleśc

...znalazłem. Mam opis jak wymienić magiel krok po kroku. Chętnie udostępnie ten materiał. Jak moderator pozwoli to wrzucę linka.

Jest zgoda. Oto link do tego tematu:

http://forum.vectraklub.pl/index.php?showtopic=59084

...zdemontowałem magiel. ze wskazówkami kolegi zajęło to nam 3,5 godz. ukręciliśmy obie śruby łączące tłumik pierwszy ze środkowym. łatwo naprawić bo były w wyciągniętym elemencie układu wydechowego.

Ale zostało mi troszkę płynu w zbiorniczku :( czy to normalne? czy może cały powinien zlecieć? niech ktoś proszę odpisze

zgodę na zamieszczenie linka uzgodniono z holcu - dzięki wielkie w imieniu wszystkich którzy z tego skorzystają

https://forum.opel24.com/topic/20952-wspomaganie-p%C5%82yn-ucieka-i-powraca-wymiana-maglownicy/