Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam!

Jak w temacie. Czy jest jakiś sposób na wzmocnienie lusterek bocznych w Astrze F, wersja manualna. Auto ma 11lat, przez 10lat zdarzyło się to ze 3 razy, a przez ostatnie pół roku, średnio raz na miesiąc :wink::beer: Po prostu szlag mnie z tym trafia.

Ew. czy lusterka od Astry G są składane :beer: czy podeszyby jakoś pod bude F

Bardzo prosze o rade, bo na dzień dzisiejszy de/montaż lusterka zajmuje mi łacznie ze 3 minuty. Ehh ćwiczenie czyni mistrza :D:beer:

https://forum.opel24.com/topic/21226-czy-da-si%C4%99-jako%C5%9B-wzmocni%C4%87-lusterka-w-astrze-f/

może komuś miejsca parkingowe zajmujesz :wink:

wzmocnisz obudowę, to szybę rozbiją, albo skopią drzwi

w F jest co innego niż w G

Gość Anonymous

A ja tu czegoś nie rozumiem... Kradli Ci te lusterka, czy po prostu z braku możliwości składania demontujesz je...? No właśnie, czy takie manualne lusterka da się złożyć...? Próbowałem i ni czorta, nie chcą drgnąć nawet.

czy takie manualne lusterka da się złożyć...?

... w F-ce sie nie da - obojętnie czy manualne czy elekktro ... za to w maluchu sie dało ;):wesoly:

szlag mnie z tym trafia.

... na chuligańskie wybryki nie bardzo jest rada ... chyba, że stoisz równolegle do chodnika i ,,spacerowicze'' z nudów obcierają sie o lusterko a jemu nie trzeba dużej siły aby wyskoczyło(bezpieczństwo pieszych ) z włożeniem go na swoje miejsce jest niestety kłopot ...

Gość Anonymous

No to lipa... Ile razy składałem lusterko w Uniaku matuli żeby się przecisnąć między krawężnikiem, a jakimś ciulem który nie potrafił dojechać do osi jezdni skręcając w lewo...

No nic, może jakiś patent wymyślę na to.

Dzięx za odpowiedź i :wesoly: 4 U... :beer:

który nie potrafił dojechać do osi jezdni skręcając w lewo...

... i mało kto wie, że jest to obowiązkiem i ,,za złe ustawienie się do skrętu...'' grozi mandat 150 pln ... Pozdro...

• 2 tygodnie później...
Gość Anonymous

....a ja mam ten sam problem z lusterkiem od kierowcy. Nie mogę do myjni automatycznej normalnie wjechać, bo zawsze później muszę obsługę myjni prosić aby przyniosła mi lusterko, które odpadło i stresuje się czy będzie w jednym kawałku (lusterko oczywiście).

Lipa z tym straszna... wystarczy, że lekko ktoś puknie lub trąci niechcący lusterko i już leży na ziemi… Sam ze 2 razy niechcący strąciłem krzątając się przy aucie.

Może ktoś ma jakiś błyskotliwy pomysł na poradzenie sobie z tym upierdliwym problemem?

no niestety kolego nie bardzi da sie z tym cos zrobic

ja mialem lewe jakis zamiennik i myslalem ze to przez jego slaba jakosc...

ale ostatnio zamienilem na oryginal i zbyt duzej roznicy nie widac czasami nawet jak recznie myje auto i sie lekko zapomne to juz je z ziemi musze zbierac...

• 4 tygodnie później...
Gość Anonymous

Witam,

Rozwiązałem ten problem u siebie najprostszą metodą jaka tylko jest możliwa. Dość grubym, ale jednocześnie plastycznym drutem w izolacji przymocowałem na sztywno lusterko do karoserii. Drut przepuściłem tam i z powrotem przez otwór którym idzie pręt do ustawiania położenia lusterka, w blasze na drzwiach w miejscu mocowania lusterka jest na tyle dużo otworów, że nie stanowi to większego problemu. Lusterka co prawda nie składają się (jest to teraz fizycznie niemożliwe), ale problemy się skończyły.

Pozdrawiam, w razie wątpliwości mogę wrzucić fotki.