Skocz do zawartości

Mandat

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kill3rReaper

No to właśnie podobnie jak ja. Ale to i tak świadome łamanie przepisów, i wg prawa tak samo wyglądamy jak jedziemy po takiej miejscowości 75, jak byśmy jechali 75 po centrum miasta, kiedy najwięcej ludzi chodzi po mieście. I tu i tu 25km/h za dużo, a przecież zagrożenie w 2 przypadku jest o wiele większe.

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-159015

• Odpowiedzi 27
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

prawda jest taka ze nigdy nie przewidzimy tego co się stanie w mieście jadąc 30 km/h może nas coś rozproszyć i nagle nam ktoś pojawi się przed maska i nieszczęście gotowe. Prawo jest twarde i nie elastyczne, a policjanci różni. Ja jechałem przez wieś faktycznie teren był zabudowany ale zabudowy rzadko umieszczone ruch praktycznie znikomy i jechałem prosta droga przy idealnych warunkach fakt mialem 91 ale to nie wydało mi sie dużo, jestem przedstawicielem i dziennie pokonuje ponad 200 km i mam mnóstwo klientów i naprawde nie dam rady wszędzie jeździć zgodnie z przepisami ponieważ nie zarobił bym na życie, bo nie sprzedał bym połowy tego co sprzedaje przez nie dojechanie do sklepu przed 17. Realia i życie nie są łatwe, to co zrobiłem nie było brawura nie mam BMW z ciemnymi szybami i nie szpanuje tylko zarabiam, moje biedne COMBO nie ma potwora pod maska. Niestety potraktowany zostałem jak każdy inny.

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158511

Niestety potraktowany zostałem jak każdy inny.

I słusznie. Dlaczego prawo miałoby traktować Cię inaczej? Miliony ludzi codziennie rano śpieszą się do pracy,śpieszą załatwiać sprawy nie cierpiące zwłoki i nie jest to powód by inaczej byli traktowani przez prawo. Jeżdżą po mieście z prędkością 100km/h i brawa dla nich! Śpieszą do pracy,wspierają gospodarkę,zarabiają na życie -znieśmy więc dla nich przepisy,bo przecież przepisy naginają w ważnych celach. Może nawet załapią się na dyplomik od rządu za tak intensywne stymulowanie gospodarki krajowej.(ironia).

Nadmierna prędkość = stanowienie zagrożenia. Dla mnie nie ma wytłumaczenia.

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158434

Gość Anonymous

Nadmierna prędkość = stanowienie zagrożenia. Dla mnie nie ma wytłumaczenia.

Ale nie popadajmy w skrajności. Ile razy jest tak że pomimo ograniczenia do 50 wszyscy jadą 60 - tak naprawdę nie jest to wielkie zagrożenie gdy ciąg samochodów jedzie z taką prędkością. Czasem trzeba się dostosować do innych gdy jest taka możliwość i nie ma w tym grubej przesady. Dla mnie taka jazda jako opisałem powyżej jest bezpieczniejsza niż jazda z prędkością 50 co powoduje większe zagrożenie gdy ludzie zaczynają Cię wyprzedzać. Wiem że są drogi na ktorych nie powinno się przekraczać prędkości ale są też drogi gdzie jazda o 10km/h więcej nikomu nie przeszkadza a nawet ułatwia ruch innym.

Ile jest bezsensownych ograniczeń typu 30km/h na drodze wylotowej z miasta gdzie z jednej i drugiej strony jest las i żadnych zabudowań? A ograniczenie jest tylko dlatego że po 10 latach drogowcy przypomnieli sobie że przecież na tej drodze są dziury i trzeba postawić ograniczenie choć przez poprzednie lata droga i tak wyglądała tak samo.

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158398

Ile jest bezsensownych ograniczeń typu 30km/h na drodze wylotowej z miasta gdzie z jednej i drugiej strony jest las i żadnych zabudowań?

Zgadzam się i wielokrotnie sama się zastanawiam co dany znak tam robi. W takich sytuacjach jadę jednak z prędkością dopuszczalną( ponoć trzymanie się przepisów mija z wiekiem i stażem za kółkiem ??? ).Nie rozumiem reakcji tych,którzy w takich sytuacjach na mnie trąbią. Nie jadę przecież tą prędkością ze względu na złośliwość,swoją nieudolność czy jakikolwiek inny powód...a wyłącznie ze względu na znak jasno określający dopuszczalną prędkość.

A co do zacytowanego tekstu,jasne...a ilu jest bezsensownych kierowców przyśpieszających wszędzie,nawet tam,gdzie faktycznie ograniczenie prędkości jest uzasadnione? Sporo.

:?:

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158321

Gość leszek 398

W takich sytuacjach jadę jednak z prędkością dopuszczalną( ponoć trzymanie się przepisów mija z wiekiem i stażem za kółkiem ;( ).Nie rozumiem reakcji tych,którzy w takich sytuacjach na mnie trąbią. Nie jadę przecież tą prędkością ze względu na złośliwość,swoją nieudolność czy jakikolwiek inny powód...a wyłącznie ze względu na znak jasno określający dopuszczalną prędkość.

A ja pewnego razu mając do pokonania 150km zwykłymi drogami krajowymi z ciocią emerytką na pokładzie dla której większość kierowców to szaleńcy i potencjalni zabójcy ??? urządziłem swojego rodzaju "strajk włoski" czyli:

przestrzegam wszystkich ograniczeń, nakazów i zakazów, choćby nawet wydawały się absurdalne.

Wyłączyłem CB, antenę schowałem do bagażnika i w drogę....

I wiecie co? po jakiś 60km ciotka nie wytrzymała i mówi: "Wiesz co, nie szarżuj, ale proszę cię, jedz już dalej tak jak WSZYSCY" :?::)???

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158305

A ja pewnego razu mając do pokonania 150km zwykłymi drogami krajowymi z ciocią emerytką na pokładzie dla której większość kierowców to szaleńcy i potencjalni zabójcy ??? urządziłem swojego rodzaju "strajk włoski" czyli:

przestrzegam wszystkich ograniczeń, nakazów i zakazów, choćby nawet wydawały się absurdalne.

Wyłączyłem CB, antenę schowałem do bagażnika i w drogę....

I wiecie co? po jakiś 60km ciotka nie wytrzymała i mówi: "Wiesz co, nie szarżuj, ale proszę cię, jedz już dalej tak jak WSZYSCY" :beer::beer::beer:

Rozumiem to doskonale.Może mi przejdzie kurczowe trzymanie się przepisów,kiedy będę miała dłużej prawo jazdy :beer:

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158115

Gość Kill3rReaper

leszek 398, tak samo zrobiłem, jak jechaliśmy kiedyś niedługo po moim zdaniu prawa jazdy z Krakowa do Bełchatowa, z moim rodzicami. Mówili, że za szybko jadę (nie wyprzedzałem nikogo) i się wkurzyłem i zacząłem jechać zgodnie z przepisami. Przez to spowodowałem kilkunastosobowy korek za mną, i ludzie wcale zadowoleni nie byli z takiej jazdy. Jadąc w taki sposób, denerwowałem innych uczestników ruchu, a przez to spowodowałem o wiele większe zagrożenie, niż bym jechał w tym miejscu 80, zamiast 50 (bo to był teren zabudowany), bo domy były daleko od drogi, a droga bardzo szeroka. Nie pamiętam w tej chwili gdzie to było. Wiem jedynie, że to na trasie Kraków - Bełchatów.

Warto dodać, że w końcu się tata przesiadł ze mną z nerwami, że nie dostosowuję się do ruchu innych, a akurat mój ojciec jeździ NAPRAWDĘ przepisowo, jeśli chodzi o prędkość. Zwykle na wzorze: prędkość dozwolona - 10km/h.

https://forum.opel24.com/topic/21321-mandat/page/3/#findComment-158094