Skocz do zawartości

błędy sond lambda a łańcuch rozrządu - opinia ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.

OPEL Corsa C 1.0 Z10XEP, 60 000 km

3 miesiące temu miałem wizytę w ASO gdyż świecił się check, diagnoza - uszkodzona sonda lambda za katalizatorem.

Po wymianie sondy wyskakują błędy P0130 i PO136. Błędy pojawiają się po przejechaniu różnych odległości, raz jest to 1000 km, ostatnio 400 od wykasowania.

Dzisiaj odwiedziłem ASO. Sondy działają prawidłowo, kazali wymienić pasek rozrządu. Twierdzą, że coś tam nie działa prawidłowo, nie tłoczy dobrze powietrza czy coś podobnego.

Ile może być w tym prawdy, bo czuje, że chcą mnie naciągnąć?

Z autem nic się nie dzieje, chodzi prawidłowo. Przy wolnych obrotach chodzi jakby diesel.

Jeżeli konieczna jest wymiana rozrządu to gdzie szukać części lub przynajmniej numerów części które muszę kupić?

https://forum.opel24.com/topic/21381-b%C5%82%C4%99dy-sond-lambda-a-%C5%82a%C5%84cuch-rozrz%C4%85du-opinia-aso/

Gość Anonymous

Po wymianie sondy wyskakują błędy P0130 i PO136

Czy, aby napewno wymienili tą sondę?, bo kody usterek wskazują własnie na drugą sondę.

A jeśli tak, to na nową, czy używaną?

kazali wymienić pasek rozrządu. Twierdzą, że coś tam nie działa prawidłowo, nie tłoczy dobrze powietrza

O jakie powietrze chodzi?

Podejrzani Ci mechanicy.

Gość Anonymous

sondę lambda wymieniałem w Bosch Service. Widziałem na Techu, że działa prawidłowo.

Nie jestem w stanie powtórzyć o co chodziło z tym rozrządzem, wydaje mi się, że mówili o jakiś tłokach oleju ale pewny nie jestem.

Gość Anonymous

Nie będę zgadywał, po prostu nie pamiętam. Na chwilę obecną musze wiedzieć czy rozrząd może mieć jakikolwiek wpływ na skład mieszanki.

Najpierw jednak wymienię filtr powietrza, nie droga sprawa a może okaże się strzałem w 10.

Gość Anonymous

czy rozrząd może mieć jakikolwiek wpływ na skład mieszanki.

Rozrząd ma wpływ na otwieranie i zamykanie zaworów.

Filtr powietrza nic tu nie pomoże.