Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam. Zaczeło się niewinnie.. Pare dni temu po odpaleniu silnika, nie zgasła do końca kontrolka ładowania - delikatnie się świeciła (tak delikatnie że widać do tylko gdy jest ciemno). Wszystko działało jak należy, nie było słyszeć żeby rozrusznik jakoś słabo kręcił, w czasie jazdy wszystko potem działało należycie więc nie przejmowałem się tym, aż do wczorajszego dnia. Podczas jazdy zapaliła się kontrolka ABS i zgasło radio... Po chwili ABS sie zgasił, a radio pogubiło wszytkie ustawienia i stacje, tak jakby zostało odłączone od aku.. i tak pare razy się jeszcze zdarzyło. Wcześniej jeszcze, przed rozpocząciem jazdy, gdy ospaliłem auto, chwile (pare sekund) pochodziło i po prostu zgasło wszystko -silnik kontrolki, światła.. Po uruchomieniu cały czas świecił się Check Engine. Dziś odczytałem błędy - błąd 19 czujnik prędkości obrotowej. Wykasowałem błędy i wziołem się za sprawdzanie napięcia na aku. Więc tak - w stanie spoczynku jest około 12,35 po odpaleniu auta, z wyłączonymi wszystkimi odpbiornikami prądu bez przegazówki jest około 13,95. Po kolejnym włączaniu obiorników typu światła, radio - Spada do 13,73 i wacha siędo 13,85. Po przegazówce dochodzi do 14,4 i nie przekracza tej wartości. Sprawdzałem styki przy aku, dokręciłem i przeczyściłem, przy altku psiknołem specjalnym preparatem do styków. Co to może być Panowie? O zadużym ładowaniu albo za małym chyba nie ma mowy... Co ma wspólnego ABS z radiem? Czemu dioda ładowania tylko delikatnie się świeci? Proszę o pomoc..

https://forum.opel24.com/topic/21409-%C5%BCarz%C4%85ca-si%C4%99-kontrolka-%C5%82adowania-i-abs/

Gość huri_khan

Spada do 13,73 i wacha siędo 13,85. Po przegazówce dochodzi do 14,4 i nie przekracza tej wartości

.

Regulator napięcia w alternatorze siada, masz za duże różnice w wartości napięcia co może być powodem żarzącej się kontrolki od aku. Do elektryka i niech sprawdza/naprawia alternator.

https://forum.opel24.com/topic/21409-%C5%BCarz%C4%85ca-si%C4%99-kontrolka-%C5%82adowania-i-abs/#findComment-158770