Skocz do zawartości

Wentylator pracuje tylko na pierwszym biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Grzeje mi sie auto - Astra F 2.0 1996r - Klima. Temperatura dochodzi powyzej 100st i nawet przy spokojnej jezdzie silnik tej temperatury nie traci. Wentylator sie włącza, ale kreci sie wolno. Sprawdziłem, zworkami czujniki (chlodnica, blok silnika) i niestety predkosc jest taka sama. Przy podłączeniu bezpośrednio pod akumulator wentylator zaiwania, że aż ho-ho.... wtedy temperatura jest na poziomie 92-95st na wskażniku.

Gdzie szukać usterki? Co jest odpowiedzialne za obroty wentylatora? Gdzie znajduje sie ten przekaźnik (tyle wyczytałem na forum)?

Dajcie znać - jade w trase i chciałbym ten problem usunąć.

Czekam na pomoc.

Pozdrawiam

Sandał.

[ Dodano: Sob Cze 27, 2009 21:57 ]

Czy nikt nie potrafi mi pomóć?

https://forum.opel24.com/topic/21573-wentylator-pracuje-tylko-na-pierwszym-biegu/

Sprawdziłem, zworkami czujniki (chlodnica, blok silnika)

Wentylator załącza włącznik/czujnik chłodnicy

tu zworkę (w celu weryfikacji włącznika) możesz robić w pinach we wtyczce wkładanej do czujnika.

Sam przekaźnik jest bodaj w skrzynce w kabinie, ale przy pewnych silnikach był jeszcze bodaj przy lewym kielichu.

Podczas normalnej jazdy wentylator właściwie nie ma konieczności się włączać - pęd powietrza jest wystarczający i temp nie aż tak rosnąć, inaczej wygląda podczas dużego wysiłku silnika. Zastanawiam się oprócz "nie halo" z wentylatorem, czy może chłodnica nie jest za-kamieniona itp.

https://forum.opel24.com/topic/21573-wentylator-pracuje-tylko-na-pierwszym-biegu/#findComment-157095

Gość Anonymous

Dzieki za odpowiedz,

wlacznik w chlodniczy zwieralem zworka i wtedy wentylator dziala ale na "pierwszym" biegu (mojm zdaniam za wolno). Waczenie klimy tez go nie przyspiesza. Nic sie nie zmienia.

Mam jeszcze drugi czujnik przy bloku obok kabla od wskaznika temperatury. Tu nie ma zadnej reakcji gdu zwieram co zworka (probowlem oba zwierac i nic) wentylator chodzi na "pierwszym biegu". Chlodnica nie jest zakamieniona bo to auto od poczatku zawsze chodzilo na plynach a nie na wodzie - zreszta zbiorniczek wyrownawczy jest czysty.

teraz przekazniki;

mam skrzyneczke przy podszybiu w komorze silnika - tam sa dwa przekazniki, jeden czarny drugi, powiedzmy "blado pomanarnczowy"

kolo aku jest skrzynka ale to glowne zasinanie - kable od aku. i podzial na kolejne podzespoly.

w kabinie to chyba nic nie ma.

Jedynie jak moge zmusic wentylator do pracy na maxa to podac mu napiecie bezposrednio z akumulatora.

Czy moze wiesz jaki ma numer przekaznik od wentylatora?

jeszcze raz dzieki,

Pozdrawiam,

Sandal

https://forum.opel24.com/topic/21573-wentylator-pracuje-tylko-na-pierwszym-biegu/#findComment-157079

czujnik w chłodnicy były na kostkę z 2 i 3 pinami (kilka rodzai na kilka temperatur)

2 pinowy ma tylko 1 bieg

3 pinowy ma 2 biegi

ale jak powiedziałem w kostce od przewodów trzeba by sprawdzić

w kabinie przy bezpiecznikach - przekaźnik wentylatora pokazuje mi na schemacie dla 96r.

jaki nr przekaźnika - nie znalazłem nr

https://forum.opel24.com/topic/21573-wentylator-pracuje-tylko-na-pierwszym-biegu/#findComment-157034

Gość Anonymous

Dzieki za odpowiedz.

Czujnik przy chlodnicy jest 2 pinowy. Więc z tego co piszesz wentylator ma tylko jeden bieg. Więc dlaczego działa o wiele szybciej jak go podłączyć bezpośrednio do aku?

I jeszcze jedno pytanie - co to jest za czujnik po prawej stronie silnika (patrząc od przodu auta) blisko apartu zapłonowego?

Chyba na początek kupie przekaznik i wymienie - dam znać czy pomogło.

Pozdr.

Sandał

https://forum.opel24.com/topic/21573-wentylator-pracuje-tylko-na-pierwszym-biegu/#findComment-156904

Gość Anonymous

Dzieki za odpowiedz, :-D

Gdzie go szukać termozłącznika? gdzie to jest umiejscowione - daj znać a jak możesz to podeślij zdjęcie.

z góry dzięki.

Pozdr.

Sandał

[ Dodano: Wto Cze 30, 2009 08:48 ]

zanlazłam gdzieś na forum:

"Termowłącznik wentylatora chłodnicy" czyli czujnik w chłodnicy?

Jeżeli o tym myślałeś to nie to bo go mostkowałem i szybkość wentylatora nie wzrasta :?

[ Dodano: Pią Lip 03, 2009 13:07 ]

No i znalazłem problem.

są dwa termowłączniki

1. w połowie wysokości chłodnicy 2 piny - odpowiedzialny za 1 bieg wentylatora 100-95 stopni numer katalogowy GM ELTH 264203

2. w dolnej (wkręcany od boku) 3 piny - odpowiedzialny za włączanie 2 biegu wentylatora przy włączaniu klimy oraz gdy temperatura silnika jest wysoka (went. na pierwszym biegu nie daje rady) gdy przekroczy 120 stopni odcina klimę aby nie obciążać dodatkowo silnika:

zakres:

120-115 (odcięcie klimy)

115-100 (II bieg went.)

numer katalogowy GM ELTH 268076

Miałem walnięty ten drugi.

Dodatkowo (mino ze samochód chodzi TYLKO na płynie) chłodnica była zamulona.

Chłodnica wymieniona - teraz trzyma temperatura na wskaźniku to 95 stopni.

całkowity koszt naprawy to 405 pln i dwa razy wyciągana chłodnica :(

Mimo to jestem zadowolony :P

Pozdrawiam,

Sandał

https://forum.opel24.com/topic/21573-wentylator-pracuje-tylko-na-pierwszym-biegu/#findComment-156629