Skocz do zawartości

Wymiana oleju silnikowego w Corsa B - Moja pierwsza

Jaki olej byście preferowali na moim miejscu ?  

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki olej by?cie preferowali na moim miejscu ?

• Mineralny
      1
    • Pó?syntetyczny
      2
    • Syntetyczny
      1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

W moim wieku już czas najwyższy się zacząć uczyć podstaw mechaniki samochodowej tym bardziej że wręcz karygodne by było gdybym po raz kolejny pojechał na wymianę oleju do warsztatu mieszkając w domu, mając garaż i do tego jeszcze dostęp 24h do kanału tak więc proszę o pomoc a po wszystkim przygotuję szczegółową instrukcję wraz ze zdjęciami "dla przyszłych problemowiczów".

Pojazd: Opel Corsa B 1.0 City 1998r.

Przebieg: 118tys. - kupiłem go z przebiegiem 103tys. w sierpniu 2008.

Cały rozrząd wymieniany w grudniu 2008 bo podobno był w fatalnym stanie.

Szykuję się do mojej pierwszej wymiany oleju i mam co do tego kilka pytań... szukałem podobnych tematów na forum w dziale Opel Corsa ale nie znalazłem na wszystkie moje pytania odpowiedzi.

Na co szczególnie uważać ? Wstępnie mój tok myślenia wygląda tak: Wieżdżam na kanał --> Odkręcam korek wlewu oleju --> odkręcam korek spustu oleju --> i spuszczamy olej do pojemnika po spuszczeniu zakręcam korek spustu oleju i wlewam nowy olej (do momentu wskazania połowy na bagnecie pomiarowym, zakręcam wlew oleju i finish...

Ostatnia wymiana oleju + filtr oleju + filtr powietrza była mniej więcej 14 tys. km. (w grudniu 2008) temu i to już troszkę za późno.

I teraz pytania:

1. Olej powinno się wymieniać co 10 tys. km. z tego co się orientuję, czy dużo zaszkodziłem dla silnika że przejechałem jeszcze 4tys. ? I prawdę mówiąc nie oszczędzam tego samochodu, cisnę ale jeszcze w miarę rozsądnie w porywach do 50km/h na biegu 2, do 75km/h na biegu 3 i do 100km/h na 4 a dla tego silnika to już jest dość wysoko niż przeciętnie - moim zdaniem.

2. Dopiero kupiłem olej, ale sądzę że jeszcze powinienem wymienić Filtr oleju - jak go wymienić tj. czy po wymianie oleju mogę sobie później (kilka dni) wymienić filtr oleju czy może w tym filtrze cały czas znajduje się olej i jak go odkręcę to wypłynie mi jakaś część oleju który wcześniej wymieniłem ?

3. Z tego co wyczytałem to przy wymianie filtru oleju powinienem uszczelkę posmarować tym olejem, tak ?

4. Korek spustowy - Jeszcze tam nie zaglądałem więc nie wiem jak to wygląda, ale z tego co wyczytałem to jest przy nim uszczelka, czy po odkręceniu uszczelka się zniszczy i musze szukać nowej czy bez problemu jeśli wizualnie będzie wyglądała ok to mogę ją zostawić.

5. Wlewanie oleju - jak to sprawdzać czy jest odpowiednia ilość ? Załóżmy że wlewam już olej przez otwór wlewu... i od razu po wlaniu ok. 3 litrów (tyle weszło przy poprzedniej wymianie) mogę sprawdzać poziom oleju na bagnecie czy muszę odczekać z 5 - 15 minut aż olej spłynie i ewentualnie dolewać lub spuścić aby było ok połowy na wskaźniku.

6. I teraz pytanie jaki olej wlać... kupiłem wczoraj Shell Helix Super 15W-40 Minerał w promocji 4L + 1L za 60 PLN w Feuvercie bo taki miałem zalany wcześniej i tym się zasugerowałem ale może wymienić na coś innego, przebieg obecnie 118 tys. - na liczniku oczywiście.

7. Ochrona środowiska - Są jakieś punkty które zbierają zużyty olej lub za jakieś symboliczne pieniądze przyjmą go ?

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/

Gość Wojtek_K

2. czy po wymianie oleju mogę sobie później (kilka dni) wymienić filtr oleju czy może w tym filtrze cały czas znajduje się olej i jak go odkręcę to wypłynie mi jakaś część oleju który wcześniej wymieniłem ?

Zrób to przy wymianie oleju. To są czynności praktycznie nierozłączne, a pewnie masz już zasyfiony filtr.

3. Z tego co wyczytałem to przy wymianie filtru oleju powinienem uszczelkę posmarować tym olejem, tak ?

Tak. Opis jest na forum w iluś miejscach

6. I teraz pytanie jaki olej wlać... kupiłem wczoraj Shell Helix Super 15W-40 Minerał w promocji 4L + 1L za 60 PLN w Feuvercie bo taki miałem zalany wcześniej i tym się zasugerowałem ale może wymienić na coś innego, przebieg obecnie 118 tys. - na liczniku oczywiście.

Przy twoim przebiegu większość kierowców ma jeszcze syntetyk zalany. Ja bym spróbował zalać półsyntetykiem na twoim miejscu. A jaki-to już kwestia zasobności portfela

7. Ochrona środowiska - Są jakieś punkty które zbierają zużyty olej lub za jakieś symboliczne pieniądze przyjmą go ?

Warsztaty samochodowe, które wymieniają olej, a także niektóre sklepy chętnie go przyjmą(dostają pieniądze za utylizację). Najlepiej olej oddać tam gdzie kupiłeś nowy i pokazując im paragon.

PS. o olejach znajdziesz też dużo w dziale "Ogólne porady techniczne" http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-153553

No, o tym iż sklepy przyjmują zużyty to jeszcze nie słyszałem

Warsztaty mogą mieć jakieś znikome korzyści przy założeniu że mają podpisaną umowę i zdają rzeczywiście ten olej.

O samej wymianie i jej opis był np tu: http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=3512&highlight=wymiana+oleju

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-153544

Ostatnia wymiana oleju + filtr oleju + filtr powietrza była mniej więcej 14 tys. km. (w grudniu 2008) temu i to już troszkę za późno.

Bez obawy.

Nic złego sie nie stanie jak spóźnisz się trochę ze zmianą oleju.

powinienem wymienić Filtr oleju - jak go wymienić tj. czy po wymianie oleju mogę sobie później (kilka dni) wymienić filtr oleju

Jeśli zamontujesz nowy filtr po wymianie oleju to taką wymianę o ścianę potrzaskać.

Nowy olej wypłucze syf ze starego filtra i tyle Ci to da.

kupiłem wczoraj Shell Helix Super 15W-40 Minerał w promocji 4L + 1L za 60 PLN w Feuvercie bo taki miałem zalany wcześniej i tym się zasugerowałem ale może wymienić na coś innego, przebieg obecnie 118 tys. - na liczniku oczywiście.

Coś wcześnie latasz na mineralnym.

Przy takim przebiegu to syntetyk i nie wiem czemu miałeś wcześniej minerał zalany.

Ja przy dużo dużo większym przebiegu od kilku lat leje półsyntetyk Mobil 1 i wszystko pięknie mruczy.

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-153510

Gość Anonymous

witam

olej i filtr oleju to komplet do wymiany

cała operacja to max 15 minut [dobrze jak ciepły silnik]

uszczelke korka spustu nie wymieniamy.

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-153465

Gość Daniel GSi

cała operacja to max 15 minut

ty 15 ja 20, zalezy od sprawnosci i posiadanych umiejetnosci

[dobrze jak ciepły silnik]

nie dobrze tylko ma byc cieply i koniec, sa zasady ktorych trzeba przestrzegac inaczej wymiana bedzie nie do konca udana, a na zimnym silniku to sobie mozna plyn do chlodnicy nalac :?:

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-153454

Gość Anonymous

Ok zakupiłem półsyntetyczny Mobil Super S 10W-40 i zaraz się biorę za wymianę, zastanawia mnie jeszcze smarowanie tej uszczelki od filtru oleju, na początku myślałem że po prostu ją posmarować ją olejem po prostu przy użyciu palca a tu piszecie że smarować jakoś inaczej, że starą uszczelkę o nową okręcić lub coś w tym stylu (jeszcze nie wiem jak to wygląda więc piszę to co wyczytałem) :?: Napiszcze jeszcze co takiego ważnego i "zaskakującego" jest przy smarowaniu tej uszczelki a ja tymczasem poszukam info na forum.

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-153405

Gość Anonymous

Instrukcja wymiany oleju w Oplu Corsa B 1.0 - wg. początkującego

Co będzie potrzebne ?

1. 2,5 litra oleju silnikowego - Ja kupiłem półsyntetyczny Mobil Super S 10W-40 - 82 PLN za 5 litrów czyli realnie jedna wymiana kosztuje nas 41 PLN

2. Filtr oleju: Filtron OE 648 - 14 PLN

3. Klucz typu TORX T45 - zestaw 12 sztuk kupiłem w hipermarkecie za 16 PLN

4. Klucz płaski chyba 32 lub większy, do odkręcenia filtru oleju.

Wymiana:

1. Najpierw musimy zagrzać olej (pewnie im cieplejszy tym rzadszy i szybciej spłynie) - ja przy okazji zrobiłem rundkę do sklepu.

2. Wieżdżamy na kanał - inaczej będzie ciężko i niewygodnie

3. Odkręcamy korek od wlewu oleju

4. Wchodzimy pod samochód i szukamy pod silnikiem śruby odpowiadającej za spuszczenie oleju z misy, odkręcamy ją kluczem TORX T45 i radzę uważać bo olej może być gorący... ;)

5. Jak już olej spłynie pozostawcie pojemnik centralnie pod otworem spustu oleju - będzie jeszcze kapało przez jakiś czas.

6. Teraz należy wymienić filtr oleju (taka czarna puszka z przodu silnika jak by ktoś nie wiedział). Odkręcamy i wyjmujemy stary filtr a w jego miejsce wkładamy nowy z tym że przed włożeniem należy olejem posmarować uszczelki będące w filtrze, następnie zakręcamy filtr ale nie "na siłę"!

7. Zakręcamy korek spustu oleju.

8. I wlewamy nowy olej tak aby miarka poziomu oleju wskazywała najlepiej połowę między wartością minimalną i maksymalną - w silniku 1.0 należy wlać ok 2,3 litra oleju - ja wlałem 2,5 i miarka poziomu oleju wskazywała mi ok 75% zakresu pomiarowego.

9. Po zakręceniu korka wlewu oleju uruchamiłem na chwilę silnik i po odczekaniu kilku minut sprawdziłem ponownie jaki jest poziom oleju, było wszystko ok więc posprzątałem graty i pierwszą wymianę oleju miałem za sobą :/

Temat do zamknięcia.

https://forum.opel24.com/topic/21985-wymiana-oleju-silnikowego-w-corsa-b-moja-pierwsza/#findComment-152664