Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam.

Mam taki problem. Otóż nie działa mi klakson. Oczywiście pierwsze co sprawdziłam to bezpiecznik, okazało się że wszystko jest z nim ok, ale to co mnie trochę zdziwiło to to że pod ten sam bezpiecznik podlegają jeszcze wycieraczki i światła długie. Was to pewnie nie dziwi ale chodzi o to że wycieraczki nie chcą wracać na swoje miejsce a światła działają wtedy kiedy cały czas trzymam tą gałkę przyciśniętą do kierownicy, kiedy puszczę to odbija i światła gasną.

I stąd moje pytanie. Czy poza bezpiecznikiem te trzy rzeczy są ze sobą w jakiś sposób połączone?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam :shock:

https://forum.opel24.com/topic/22338-klakson-wycieraczki-i-%C5%9Bwiat%C5%82a-d%C5%82ugie-jeden-bezpiecznik/

światła działają

wtedy kiedy cały czas trzymam tą gałkę przyciśniętą do kierownicy, kiedy puszczę to odbija i światła gasną.

... :shock::) nie czytało się instrukcji ... tak ma być - spróbuj ,,gałkę'' odepchnąć ,, od kierownicy'' ...

... z bezpiecznikami się mylisz - jesli to Astra G ...

nr 10 - klakson 15 A

nr 14 - wycieraczki 30 A

nr 8 - drogowe prawe

nr 26 - drogowe lewe .......... Pozdro ...

.... jeśli AF

12, 13 - drogowe

3 - wycieraczki

24 - klakson ...

Gość Anonymous

Ok ze światłami się myliłam :) to zupełnie inne bezpieczniki, ale co do gałki niezależnie czy ją przyciągam czy odpycham, nie trzyma tylko odbija.

Ale to nie jest aż taki problem, raczej nie używam tych świateł.

Za to większy to klakson, bo właśnie w momencie kiedy był mi bardzo potrzebny okazało się że nie działa :(

Skoro bezpiecznik nr 3 odpowiada tylko za wycieraczki to skąd tam jeszcze ta trąbka?

Dołączona grafika

A wracając jeszcze do tych bezpieczników, w momencie kiedy wyjęłam ten z nr 24 przestało grać radio i skasowały się ustawienia zegarka.

Gość Anonymous

chodzi o to że wycieraczki nie chcą wracać na swoje miejsce

W zespole przełącznika jest programator pracy wycieraczek i to on prawdopodobnie szwankuje.

Skoro bezpiecznik nr 3 odpowiada tylko za wycieraczki to skąd tam jeszcze ta trąbka?

Ktoś tu namieszał.

niezależnie czy ją przyciągam czy odpycham, nie trzyma tylko odbija.

... w takim razie trzeba ją rozebrać - ale raczej będzie do wymiany - coś pewnie się urwało skoro nie zaskakuje ... w pozycji ,,od siebie'' powinna pozostać - świecą wtedy tylko ,,długie'' ... jeśli przyciągniesz ją ,,do siebie'' zapalaja sie ,,długie'' ale mijania nie gasną - blinda ...

... co do bezpieczników - fajne zamieszanie - w opisie jest, że 3 to wycieraczki a na pokrywce faktycznie sa wycieraczki przednie, tylne i klakson ... ale zamęt ...

... aby coś się dowiedzieć o awarii klaksonu - trzeba sprawdzić czy dochodzi prąd do niego... potem ewentualnie szukać w przełącznikach ...

... 24 odpowiada w/g opisu jeszcze za radio, zegar, ośw wewn i bagażnika, awaryjne i komp ...