Skocz do zawartości

Duże drgania silnika 1.7 cdti corsa c

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich serdecznie na poczatek gdyż jestem tu nowy. Trafiłem tu ponieważ mam problem z moją corsą 1,7 cdti 2006r. Silnik w tym samochodzie ma duze drgania w każdym zakresie obrotów. Drgania są tak duże ze drży cała karoseria. Silnik nie kopci ani na biało ani na czarno i nie ma żadnych błędów na TECh'u. Nie wiem co mu jest, sprawdziłem czy rozrząd jest dobrze ustawiony, czy ciśnienie na wszystkich cylindrach jest dobre i wszystko jest OK a silnik drży jak wibrator. Jeśli miał ktoś podobny przypadek to proszę o pomoc lub podpowiedź co może byc przyczyną. Dodam tylko że poduszki od silnika są wszystkie dobre.

https://forum.opel24.com/topic/22459-du%C5%BCe-drgania-silnika-17-cdti-corsa-c/

Gość Anonymous

Wszystkie poduszki są OK, sprawdzałem każdą dokładnie. Te drgania są podobne jak by nie chodził na wszystkie cylindry albo by miał źle ustawiony zapłon.

[ Dodano: Sob Sie 01, 2009 10:15 ]

Nie podejżewacie koła dwumasowewgo?

https://forum.opel24.com/topic/22459-du%C5%BCe-drgania-silnika-17-cdti-corsa-c/#findComment-149483

• 1 miesiąc temu...

Gdy przeczytałem temat tego postu to od razu pomyślałem, właśnie o kole zamachowym, którego wymianę miałem wątpliwa przyjemność zlecać kilka miechów temu i muszę odrazu cię zmartwić bo jest to niemały wydatek który zraził mnie do nowoczesnych dieseli :drunk: W przypadku mojej kosiarki, zaczęło się od szarpania przy ruszaniu i bardziej „twarda praca silnika” z czasem doszły problemy ze zmianą biegów, które szybko się spotęgowały uniemożliwiając mi bezpieczne użytkowanie samochodu, bo nierzadko do zmiany biegów musiałem użyć dwóch rąk, :drunk: zaś wsteczny i jedynkę, wbijać tylko na wyłączonym silniku ...:)! :P przy tym wszystkim prawie zapomniałem o nieznośnych drganiach samochodu. :)

Po naprawie, mechanik pokazał mi to magiczne koło które było całkowicie zablokowane, zatem nic nie tłumiło drgań skrętnych wału co walnie przyczyniło się do zakończenia trudnego żywota sprzęgła :)

Zły humor związany poniesionymi kosztami tylko trochę poprawiło mi to z jaką łatwością i szybkością wchodziły biegi oraz zauważalnie przyjemniejsza, bardziej „miękka” praca silnika. :drunk:

https://forum.opel24.com/topic/22459-du%C5%BCe-drgania-silnika-17-cdti-corsa-c/#findComment-141175