Skocz do zawartości

Problem z włączaniem wstecznego biegu Astra II 1.7 CDTI

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

Od jakiegoś czasu mam przyjemność użytkować samochód Opel Astra II 1.7 CDTI. Niestety problem jest z włączaniem wstecznego biegu. Często jest "zgrzyt". Nie wiem od czego to zależy bo czasami wchodzi zupełnie bezproblemowo. Zauważyłem jednak, że najczęściej nie ma problemu kiedy silnik jest zimny-zwłaszcza jak samochód postoi przez noc. Na ciepłym silniku i przy ostrej jeździe częściej niestety jest problem z włączeniem wstecznego biegu. Czasami pomaga ostre szarpnięcie gałką w lewo lub włączenie innego biegu przed zmianą. Pozostałe biegi wchodzą bez problemu. Kolega tłumaczył mi, że Astry tak mają a mechanik, że mam pojeździć i obserwować. Co może być przyczyną ? Olej jest w skrzyni ale nie wymieniany przebieg 90000 km.

https://forum.opel24.com/topic/22487-problem-z-w%C5%82%C4%85czaniem-wstecznego-biegu-astra-ii-17-cdti/

Kolega tłumaczył mi, że Astry tak mają

nie słuchać kolegi.

a mechanik, że mam pojeździć i obserwować

zmienić mechanika.

Proponuję na początek poczytać w tym temacie,jest tam opisana regulacja http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=31907

Olej jest w skrzyni ale nie wymieniany przebieg 90000 km.

opel nie przewidział wymiany oleju,ale możesz to zrobić.Ja kupowałem olej w serwisie i za 2l. bo tyle wystarczy zapłaciłem ok 60 zł. żaden majątek.

• 2 tygodnie później...

Zgrzytało i zgrzytało na wstecznym biegu więc pojechałem do mechanika. Wymienił sprzęgło (tarcz + docisk - Valeo) i łożysko wyciskowe (tzw. wysprzęglik - Hart) uzupełniony został olej oryginalny - GM. Przy wymianie okazało się, że tarcza wizualnie nie wygląda jeszcze na zużytą ale problem został rozwiązany, wszystkie biegi wchodzą jak należy, nie ma żadnych zgrzytów. Samochód ma nawet lepsze przełożenie przy zmianie biegów - bardziej "miękko" wchodzą , zginęło takie charakterystyczne przełożenie z uczuciem szarpnięcia-stuknięcia, które było przed zmianą. Koszt naprawy około 1300 - 1400 zł.

Gość Mariusz_760301

Tak - nie osiowość sprzęgła mocno wpływa na pracę skrzyni biegów - czasem dając objawy podobne do padniętych synchronizatorów.