Skocz do zawartości

Problem z turbiną Astra 2.0DTI 2002r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Od dwóch miesięcy mam problem z zaworem EGR, zanim dowiedziałem się że on nawala wymieniłem przepływomierz. Od niedawna przestała uruchamiać się turbina i to właśnie mnie martwi bo miałem nadzieję że mycie (już dwukrotne) EGR pomoże. Czy ktoś wie dlaczego turbina nie chce się uruchamiać? Wcześniej po gaśnięciu kontrolki błędu uruchamiała się

https://forum.opel24.com/topic/22705-problem-z-turbin%C4%85-astra-20dti-2002r/

Spokojnie. Miałem taki przypadek i również turbina nie działała bez względu na to czy błąd silnika się świecił, czy nie. Przeczyszczenie EGR pomogło i choć miało to być chwilowe rozwiązanie działa do dziś. Czyli jakieś 3-4 miesiące.

Staraj się jednak nie kręcić go na wysokie obroty.

A tematów takich jest już kilka.

https://forum.opel24.com/topic/22705-problem-z-turbin%C4%85-astra-20dti-2002r/#findComment-147488

Witam wszystkich. Od dwóch miesięcy mam problem z zaworem EGR, zanim dowiedziałem się że on nawala wymieniłem przepływomierz. Od niedawna przestała uruchamiać się turbina i to właśnie mnie martwi bo miałem nadzieję że mycie (już dwukrotne) EGR pomoże. Czy ktoś wie dlaczego turbina nie chce się uruchamiać? Wcześniej po gaśnięciu kontrolki błędu uruchamiała się

Poszukaj podobnych tematów bo jest ich masa.

Sprawdź EGR - zdemontuj i zassij ustami czy chowa się grzymek( o ile masz taki mechaniczny)

Sprawdź przewody podciśnienia bo może któryś się odczepił

Sprawdź zaworki podciśnienia( dochodzą do nich te przewody) - najlepiej podmień ten od turbo z innym.

Może jeszcze padł czujnik ciśnienia na kolektorze ale to już wróżenie z fusów.

Jak to nie pomoże to zczytaj błedy techem i skrobnij co wyszło.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/22705-problem-z-turbin%C4%85-astra-20dti-2002r/#findComment-147478

Dziękuję za porady, zobaczę co da się zrobić i jaki przyniesie efekt, może faktycznie problem jest w tych wężykach. EGR dokładnie myłem w benzynie, grzybek chodził jak go wciskałem ręką, ustami nie próbowałem bo wydaje mi się że dość mocna jest tam sprężyna, ale teraz tak sobie pomyślałem że przecież jest tam membrana która mogła pęknąć i przez to może nie reagować na podciśnienie. Muszę to sprawdzić, co wyszło napiszę na forum.

[ Dodano: Nie Sie 16, 2009 18:45 ]

Witam. Nie uporałem się jeszcze całkiem z moim problemem z zaworem EGR ale udało mi się znaleźć przyczynę nie uruchamiania turbiny i ją usunąć. Przyczyną było zniszczenie a dokładnie przegryzienie przez jakiegoś drapieżnika wężyka podciśnienia! To było dopiero zaskoczenie. Po dopasowaniu wężyka turbina znów zaczęła się uruchamiać po zgaśnięciu kontrolki błędu, jednak zauważyłem jeszcze brak jakiegoś elementu który być może też jest przyczyną wyskakiwania błędu. Co brakowało i czy to było to poinformuję gdy tylko się tym zajmę i przyniesie to jakiś skutek.

https://forum.opel24.com/topic/22705-problem-z-turbin%C4%85-astra-20dti-2002r/#findComment-147381