Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 sorki ale wlasnie o to mi chodzilo ze te radia stracily homologacje takze tych radyjek niby nie mozna uzywac i sprzedawac w sklepach ja sam mam 520xl i mam homologacje jak ci tak bardzo potrzebne to moge zeskanowac   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/2278-jesli-mog%C4%99-prosi%C4%87-o-skana-homologacji-na-radyjka-unided-520/page/2/#findComment-320707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Obecnie w krajach UE - w tym także w Polsce - w odniesieniu do urządzeń radiowych i telekomunikacyjnych nie jest stosowana procedura homologacji tj. urzędowego badania urządzeń przed wprowadzeniem na rynek i wydawania przez uprawniony organ świadectw homologacji. Ocenę zgodności urządzenia przed wprowadzeniem go do obrotu przeprowadza, na własną odpowiedzialność, producent lub jego upoważniony przedstawiciel, po czym wystawia deklarację zgodności dla urządzenia oraz oznakowuje je znakiem CE. Jeżeli w trakcie działań kontrolnych, prowadzonych przez Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej w ramach nadzoru rynku, zostanie stwierdzona niezgodność znajdujących się w sprzedaży wyrobów z zasadniczymi wymaganiami, Prezes UKE wydaje decyzje administracyjne zakazujące dalszego przekazywania tych wyrobów użytkownikom, konsumentom lub sprzedawcom. Informacje te zostają umieszczone na stronie internetowej UKE, a także są przekazane do Prezesa Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Adresatem decyzji są podmioty zajmujące się przekazywaniem tych urządzeń, a więc nie są one skierowane bezpośrednio do użytkowników urządzeń, którzy legalnie weszli w ich posiadanie. Jednakże w przypadku stwierdzenia, że aparatura ta powoduje zakłócenie pracy innej aparatury, spełniającej zasadnicze wymagania, Prezes UKE może (na podstawie art. 204 ustawy z dnia 16 lipca 2004 Prawo telekomunikacyjne) wydać decyzję w której nakaże czasowe wstrzymanie używania aparatury, zmianę sposobu używania aparatury lub może postanowić o zabraniu urządzenia do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania. Z kolei Policja drogowa działa w oparciu o odrębne przepisy i w tej sprawie należy zwrócić się bezpośrednio do Policji lub do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. z poważaniem - Eligiusz Kulpanowski Departament Kontroli i Egzekucji [ Dodano: Wto Sie 07, 2007 10:05 ] Wiec używać można póki nie zakażą. [ Dodano: Wto Sie 07, 2007 10:09 ] Nie ma co sie przejmować. Misiaczki nie wożą, że sobą listy radyjek niezgodnych z normami, a każdego radyjka nie będą sprawdzać. Zawsze przecież może zniknąc napis Uniden 520 z radyjka i pojawić się coś innego .... a i wydrukowana z netu deklaracja zgodności może leżeć w schowku. Miśki mają inne problemy na glowie niż nasze radyjka. [ Dodano: Wto Sie 07, 2007 10:14 ] http://www.bip.uke.gov.pl/_gAllery/32/27/3227.pdf Jak dobrze przeczytałem to w jednej z rubryk jest wyraźnie napisane "ZAKAZ DALSZEGO PRZEKAZYWANIA WYROBU UŻYTKOWNIKOWI, KONSUMENTOWI I SPRZEDAWCY NA OKRES NIE DŁUŻSZY NIŻ DWA MIESIĄCE" koniec cytatu. To o co jest draka ?? przecież te dwa miechy już dawno minęły:) :jump:   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/2278-jesli-mog%C4%99-prosi%C4%87-o-skana-homologacji-na-radyjka-unided-520/page/2/#findComment-320705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi