Skocz do zawartości

Astra f x16sz

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam problem ze swoja astra,a mianowicie gdy zapalamsilnik po dłuzszym postoju to zaraz po odpaleniu obroty rosna do 2000-3000 a czasem wyzej, samochod przełacza na gaz obroty spadaja do 900 zeby po 1-2 sekundach spasc na 400-500 a nastepnie zgasnac. Niewiem co moze byc grane :oops: jesli zapalam bez przełaczania na gaz to jest lepiej, jednak zdaza sie ze obroty spadaja ponizej jałowych, ale nie tak bardzo i nie gasnie,schody zaczynaja sie gdy chce ruszyc, samochod wtedy gasnie, a jak dodam wiecej gazu to czesto mocno szarpie, troche jak skaczacy kangur, a po przejechaniu paru metrow wszystko jest ok, pomozcie bo niewiem co jest grane.

P.S. Zapomniałem dodac ze gdy chciałem sprawdzic bledy kontrolka nie reagowała, nie zapala sie nawet po przekreceniu kluczyka w pozycje zapłon, a chyba powinna. Z gory dziekuje za zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/22897-astra-f-x16sz/

troche mnie dziwi ten blad bo przeciez mam wtrysk jednopunktowy a nie wielopunkt, i o ile sie nie myle kod 84 odnosi sie do układów Motronic firmy Bosch a ja mam przeciez MULTEC, wiec skad ten bład? A co moyna yrobic w sprawie spalania stukowego?

[ Dodano: Pią Sie 21, 2009 11:34 ]

problem z bledem 84 rozwiazany, jest to bład zwiazany z Immobilisera ktory odłaczyłem rozbierajac zegary, niestety dalej mam problemz e spalaniem stukowym i cała reszta ;)

Zapaliłem dzis rano samochod i dałem mu troche pochodzic na benzynie i zauwazyłem z tłumika wydobywały sie specyficzne puffniecia czy jest to spalanie stukowe?? Troche to dziwne bo niska temperatura silnika nie sprzyja spalaniu stukowemu, chyba ze sie myle, a jesli tak niech mnie ktos poprawi, dodam ze zaraz po zapaleniu zapaliła sie kontrolka silnika.

Pomozcie bo nie wiem co robic :oops:

Chciałbym zeby mi ktos powiedział gdzie jest ten czujnik bo nie moge go znalezc byłbym wdzieczny, a jesli ktos miałby fotke to byłoby super.

https://forum.opel24.com/topic/22897-astra-f-x16sz/#findComment-145786