Skocz do zawartości

Trudno zapala,długie kręcenie rozrusznikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak zaczęło się sypać autko to się sypie jak nie wiem co...teraz problem z odpalaniem strasznie długo kręcę rozrusznikiem 8-15sek i dopiero powoli kontrolki gasną,zaświecają się zbiera się zbiera i silnik pali tak wygląda zapłon. Jest też jeszcze od czasu do czasu sytuacja,że przy zapalaniu wszystkie wskazówki po przekręceniu kluczyka i próbie rozruchu lecą w drugą stronę i po chwili auto odpala. Pomóżcie,bo już nie mam siły do mojego samochodu,boje się,że kiedyś w trasie po prostu nie odpali i dlatego chciałbym go naprawić jak zepsuje się całkiem.

Pozdrawiam!

https://forum.opel24.com/topic/23094-trudno-zapalad%C5%82ugie-kr%C4%99cenie-rozrusznikiem/

Nie wiem czy są błędy bo nie byłem u mechanika i nie podpinałem do kompa,ale kontrolka silnika się nie pali,więc chyba błędów brak. Nie wiem czy to czujnik temperatury,a można jakoś sprawdzić czy to czujnik? Problem z tym zapalaniem jest o tyle trudny do zdiagnozowania, bo ten problem nie występuje cały czas.Najczęściej jak mam dużo spraw do załatwienia i wyjeżdżam w trasę to jadę w stresie odpali czy nie,odpala zawsze,ale tak jak pisałem trzeba kilka razy kręcić,bo załapuje,ale gaśnie,albo wszystkie wskazówki odbiją w drugą stronę i nie zapala w ogóle.Jak macie pomysły to piszcie,albo pytania co do tej usterki chętnie opiszę.

https://forum.opel24.com/topic/23094-trudno-zapalad%C5%82ugie-kr%C4%99cenie-rozrusznikiem/#findComment-144319

• 2 tygodnie później...

Byłem na wizycie u mechanika,sprawdził błędy,brak czegokolwiek,był błąd od immobilizera został wykasowany,przeglądnął elektrykę i nic,nic,nic nie znalazł. Mechanik kazał wymienić kluczyk i próbować,czy będzie to samo. Po dwóch dniach to samo, auto ma problem z zapaleniem co jakiś czas. Raz pali,a raz chechłam chechłam i nic dopiero pod naciśnięciu pedału gazu z trudem zapala. Nie mam koncepcji co dalej zrobić....

[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 12:50 ]

Powracam z tematem trudnego rozruchu teraz jeszcze prócz opadających wskazówek zegarów przy zapalaniu to po zapaleniu kilka sekund 5-8 świecą się kontroli ABS, hamulca ręcznego(gdy nie jest zaciągnięty) kontrolka paliwa, macie może pomysły co się dzieje,gdzie zerknąć.

Pozdrawiam

[ Dodano: Sob Mar 13, 2010 19:45 ]

Trudy z zapalaniem zniknęły po wymianie kluczyka na zapasowy.Dawał popalić immobilizer,wyskakiwały błędy. Teraz zapala bez zarzutu.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/23094-trudno-zapalad%C5%82ugie-kr%C4%99cenie-rozrusznikiem/#findComment-141973