Skocz do zawartości

problem z kontrolką

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilu dni zaraz po zapaleniu silnika zapala się ta żółta kontrolka z symbolem turbiny. Kiedyś zapalała się bardzo rzadko i było to odczuwalne w mocy, jakby turbina wcale nie ciągnęła. Teraz zapala się nie wiem z jakiego powodu i świeci się cały czas, czasami jak się zgasi silnik gdy już ciepły i zapali na nowo to gaśnie ale potem dalej świeci. nie wiem czy ma to związek z hamulcami bo zazwyczaj jak się użyje hamulca to się wtedy zapala. Mój ojciec bo to właściwie on najczęściej używa samochodu podejrzewa że to może być takie coś okrągłe po prawej stronie silnika jak się patrzy od przodu, że to coś podobno stwarza podciśnienie. Na przewodzie dojścia jest jakby filierek który chyba jest nie rozbieralny, jak nie to, to co może jeszcze być związane z tą kontrolką??

Ps. po postoju więcej jak 2 dni ciężko jest zapalić mimo że zamontowany jest zawór zwrotny, i tak trzeba zapalać z wciśniętym pedałem gazu

https://forum.opel24.com/topic/23235-problem-z-kontrolk%C4%85/

Jesli to kontrola silnika to pierwsza rzecz zczytac błedy, dwa ta czarna puszka to filtr paliwa i moze powodowac zapowietrzanie sie układu paliwowego i jak piszesz problemy z odpalaniem ale o tym bylo sporo a ze masz zawor zwrotny to nie znaczy ze sprawny, sprawdz go. pozdrawiam i za chwile koledzy napewno wiecej ci napisza

https://forum.opel24.com/topic/23235-problem-z-kontrolk%C4%85/#findComment-143351

zawór jest sprawny bo był sprawdzany. Nie chodziło filtr paliwa tylko o takie małe coś na cienkim przewodzie który wychodzi gdzieś z okolic filtra paliwa i idzie to srebrnej puszki która jest przy głównym korpusie silnika.

żeby zczytać błędy to muszę mieć, kabel i oprogramowanie a w warsztatach w moim rejonie drogo sobie za to liczą a i tak się g*wno znają

[ Dodano: Czw Wrz 03, 2009 20:12 ]

Wiem na pewno, że to coś jest związane z hamulcami, wczoraj rozebrałem i złożyłem ponownie i kontrolka znikła, dodatkowo spuściłem trochę płynu hamulcowego bo było grubo ponad stan

https://forum.opel24.com/topic/23235-problem-z-kontrolk%C4%85/#findComment-143348