Skocz do zawartości

Po wymianie katalizatora, czy błędy same się skasują?

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem zapchany katalizator. Tuż przez jego wymianą zapaliła się kontrolka silnika. Odczytałem kod błędu "0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata". Błąd wywołał pewnie katalizator, a nie uszkodzenie innych elementów. Kontrolka się nie świeci, ale pozostał w pamięci kod błędu.

Czy taki błąd skasuje się sam, czy trzeba skasować z komputera?

Ten temat jest powiązany z tematem "Słaby i burczy" http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=37422 (rozwiązany)

https://forum.opel24.com/topic/23355-po-wymianie-katalizatora-czy-b%C5%82%C4%99dy-same-si%C4%99-skasuj%C4%85/

Odłącz akumulator to błędy się skasują, lub być może jest tak jak w astra f, że jeśli bodajże 10 razy odpali się silnik i żaden błąd się nie pojawi to komp się zresetuje sam.

Znajomy w A4 kasował błędy po przez odłączenie akumulatora,połączenie klem i przekręcenie kluczyka do pozycji zapłon.Teraz ma interfejs i sprawdzał i faktycznie tym sposobem błąd był wykasowany z pamięci komputera :)

Sprawdziłem. Samo odłączenie akumulatora nie kasuje błędu z pamięci. Odłączenie ze zwarciem klem, nie sprawdzałem.

Odłącz akumulator to błędy się skasują, lub być może jest tak jak w astra f, że jeśli bodajże 10 razy odpali się silnik i żaden błąd się nie pojawi to komp się zresetuje sam.

nie kasuje, tylko komp,wiem bo sie przerabialem to,mam opel scannera i on kasuje,byc moze przy kilkukrotnym odpaleniu bez bledu wykasuje sie sam,jak bledu nie bedzie w pamieci to na pozycji zaplon nie powinien sie swiecic caly czas "samochodzik z kluczykiem"

odłacz akumulator i jak masz alarm albo centralny zamek odłącz wtyczkę od komputera. A jak się check ci teraz nie pali to bym w to nie wnikał