Skocz do zawartości

Chyba zatarłem silnik

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec.. ogólnie jest tragedia, od pół roku palnowałem wyjazd nad morze, wkoncu nadszedł ten dzien i jak zawsze dzielna Vectra A 1.8 lpg 92r. wyruszyła w droge lecz po 300 kilometrach zatrzymała sie w Szczecinie i juz tam umarla. po wyjezdzie ze szczecina zaswieciła sie kontrolka cisnienia oleju, zatrzymalem sie i pomyslalem ze vectra po 3 godzinach jazdy ma prawo cos fisiowac, sprawdzilem olej był w normie wiec pomyslalem ze to jakas pomyłka i dalem jej odpoczac, po 20 minutach wyruszylem w dalsza droge i po 5 km gdy znalazlem sie juz na wyjezdzie na autostrade vectra straciła moc, nie chciała ciągnac, kontrolka znów sie zaświeciła dojechalem do pobocza, wrzucilem luz i Vectra sama zgasła. Otwieram korek wlewu oleju i buchnął siwy dymek, spod bagnetu taki sam, w tym momencie juz wiedzialem ze pocałowałem własnie morze. Wiec stoje sobie na autostradzie o godzinie 8 rano w niedziele, gabażnik cały zawalony, pada deszcz, vectra nie jedzie a moja psyhika leży i nie chce sie podnieść. dzwonie na autopomoc kazdy krzyczy minimum 300 zł za samo holowanie z autostrady do szczecina, nie stac mnie na to wiec ryzykuje, odpalam i jade. 10 km do najblizszego zjazdu... Vectra stuka puka chuczy i piszczy dojezdzam na parking i juz sama zgasła i nawet potem rozrusznik nie miał siły zakrecic wiec zatarła sie chyba na amen. Ktos mi powiedział że pewnie poszły panewki wiec silnik nadaje sie tylko na żyletki.. mam pewna opcje nabycia silnika 2.0 i tutaj pojawia sie moje pytanie: Czy silnik 2.0 mozna zamontowac w miejsce silnika 1.8 ? czy wszystkie podzespoły i wyposazenie silnika będa pasowac? i najwazniejsze czy mozna podłaczyc do niego gaz? ten sam ktory zasilał 1.8 ? prosze o odpowiedz i jakies rady.. :-(

https://forum.opel24.com/topic/23461-chyba-zatar%C5%82em-silnik/

Ktos mi powiedział że pewnie poszły panewki wiec silnik nadaje sie tylko na żyletki..

:-( dobre

Zawsze mogłeś się zapytać po jakiego czorta jest kilka nad-wymiarów

Silnik można włożyć zamiast starego (zazwyczaj chyba z wiązką, sterownikiem i częścią osprzętu), ale czy do gołego silnika (wtrysk) zapasuje stary osprzęt (mono-wtrysk)? - nie porównywałem i nie powiem. Ale jakieś tematy o przeróbkach są na forum - poszperaj zanim ktoś coś jeszcze dopisze.

Instalacja gaz podejdzie uniwersalnie, z ew. drobnymi przeróbkami

https://forum.opel24.com/topic/23461-chyba-zatar%C5%82em-silnik/#findComment-141441

Szukaj silnika 1.8 > tak będzie najszybciej i najlepiej. Co do przekładki na 2.0 potrzebna będzie wiązka i komp (pompa paliwa pewnie też...) do tego kolektory bo w c18nz są inne.

https://forum.opel24.com/topic/23461-chyba-zatar%C5%82em-silnik/#findComment-141439

• 1 miesiąc temu...