Gość konraf Opublikowano 13 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Witam Nie chcąc zakładać nowego tematu, podpiąłem się pod ten, jako, iż wydaje się odpowiedni (acz archiwalny ) do moich pytań. Stoję przed zakupem Opla Astra 2 2003 rok, kombi, N-joy, 1.6 16V. Autem już jechałem i oglądałem, a na poniedziałek jadę do mechanika na oględziny. Co mnie trapi: 1. tradycyjnie chyba w tym aucie jest przetarty przycisk klaksonu. Z tego co już wyczytałem tu na forum, nie można tego naprawić, tylko kupić całą nową poduszkę. Czy zmiana poduszki to tylko przełożenie starej na nową, czy trzeba też coś w komputerze auta zrobić? 2. ciężko wchodzi pierwszy bieg. Sprzedającemu wchodził od ręki za każdym razem ale na moje oko mała jest precyzja wbijania jedynki. Też już czytałem tu na forum, że może to być kwestia regulacji bądź gumowego pierścienia na gałce zmiany biegów. Pozostałe biegi wchodzą ok. 3. Na konsoli środkowej, tak tuż pod popielniczką, jest taki prostokątny plastikowy element (ponoć w niektórych wersjach był tam przycisk ogrzewania foteli). W oglądanym egzemplarzu ten plastik był jakoś tak koślawo włożony, że nie dało się otworzyć popielniczki. Pytanie, czy ten elemencik się wyjmuje niejako osobno, czy żeby go poprawnie zamontować, muszę zdemontować całą konsolę środkową? 4. auto miało wymieniony rozrząd (komplet z pompą wody) w listopadzie 2007, przy przebiegu około 79 tys. Teraz ma 117 tys. Na wymianę mam FV z ASO Opla. Czy więc rozrząd już się nadaje do wymiany? Różne okresy widziałem ale generalnie piszą o 60 tys km lub p 5 latach. Prawda to? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/2354-astra-ii-nowy-pare-pytan/page/2/#findComment-5014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asterix27 Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 1. tradycyjnie chyba w tym aucie jest przetarty przycisk klaksonu. Z tego co już wyczytałem tu na forum, nie można tego naprawić, tylko kupić całą nową poduszkę. Czy zmiana poduszki to tylko przełożenie starej na nową, czy trzeba też coś w komputerze auta zrobić?A mocno wytarte ? Ja lekko podkleiłem kropelką i jest elegancko 2. ciężko wchodzi pierwszy bieg. Sprzedającemu wchodził od ręki za każdym razem ale na moje oko mała jest precyzja wbijania jedynki. Też już czytałem tu na forum, że może to być kwestia regulacji bądź gumowego pierścienia na gałce zmiany biegów. Pozostałe biegi wchodzą ok.To już poważniejsza sprawa, musisz obadać z mechanikiem o co tam chodzi. 3. Na konsoli środkowej, tak tuż pod popielniczką, jest taki prostokątny plastikowy element (ponoć w niektórych wersjach był tam przycisk ogrzewania foteli). W oglądanym egzemplarzu ten plastik był jakoś tak koślawo włożony, że nie dało się otworzyć popielniczki. Pytanie, czy ten elemencik się wyjmuje niejako osobno, czy żeby go poprawnie zamontować, muszę zdemontować całą konsolę środkową?Zamieść zdjęcie bo nie wiem o co chodzi a mam taką samą wersję i rocznik, jeno hatchback. 4. auto miało wymieniony rozrząd (komplet z pompą wody) w listopadzie 2007, przy przebiegu około 79 tys. Teraz ma 117 tys. Na wymianę mam FV z ASO Opla. Czy więc rozrząd już się nadaje do wymiany? Różne okresy widziałem ale generalnie piszą o 60 tys km lub p 5 latach. Prawda to?Ja bym od razu wymieniał.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/2354-astra-ii-nowy-pare-pytan/page/2/#findComment-4032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daro Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 konraf, ad.1 Może jakaś reanimacja(wklejenie,podklejenie)uratuje ten przycisk,szkoda kasy na cała poduchę. ad.2 http://forum.opel24.com/problemy-z-biegami-vt43674.htm?highlight=problemy++biegami ad.3 Demontuje się osobno.Podważ go z boku śrubokrętem i powinien wyjść jest na metalowych zatrzaskach. ad.4 Tak zaleca się co 60tyś lub co 5lat.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/2354-astra-ii-nowy-pare-pytan/page/2/#findComment-3985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość konraf Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam Dzięki za odpowiedzi. Auto kupiłem. W poniedziałek (przed zakupem) byłem u mechanika na oględzinach. Wyszło tylko, że tylne amortyzatory są do wymiany, bo lekko się już "pocą". Tłumik końcowy lekko zaczyna rdzewieć na puszce, więc za jakiś czas do wymiany. Co do rozrządu, mechanik mówił, że jeszcze te 8-10 tys by pojeździł. Gdyby było tylko ustne zapewnienie sprzedającego, że wymienił rozrząd, to do wymiany od razu ale mam FV z ASO Opla, że przy 79 tys (listopad 2007) było to robione (wszystko, łącznie z pompą wody). Teraz auto ma 117 tys, więc rozrząd przejechał 38 tys. Dzięki za linka w kwestii biegów. Już się wcześniej z nim zapoznałem. Na pierwszy ogień zobaczę jak wygląda mechanizm pod mieszkiem. Potem ten słynny sworzeń sprawdzę. Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/2354-astra-ii-nowy-pare-pytan/page/2/#findComment-3982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi