Skocz do zawartości

kontrolka silnika brak mocy falujący głośny silnik i kopci

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z moją Corsa B ( 1,4 16V gaz sekwencja ESGI2 )

Zapaliła się kontrolka silnika, samochód stracił na mocy, obroty falują, silnik chodzi głośno i strzela z rury. Kontrolka po nocy zapala się po ok 15km. Co dziwne w momencie przełączenia na benzynę od razu zaczyna kopcić z rury i to b. mocno. Jak przełączę na gaz przestaje kopcić. Samochód jeździ bardzo nierówno, powyżej 3000 tys. obrotów zyskuje mocy.

Na diagnostyce gość nie bardzo miał pojęcie o co może chodzić, zasugerował ze sterwonik lub komputer nie odcina wtrysków paliwa.

Czy możliwe żeby na raz zalewał benzynę i gaz ( nie ubywa benzyny ) ....

Jutro zajedę do gazowników zobczymy co powiedzą.

gaz jest na gwarancji założony w lipcu, od tego czasu przejechał 3 tys. jak zegarek

aha, w momencie jak gaszę samochód słychać elektroniczne piski chyba 1 długi i 1 krótki.

z góry THX

https://forum.opel24.com/topic/23718-kontrolka-silnika-brak-mocy-faluj%C4%85cy-g%C5%82o%C5%9Bny-silnik-i-kopci/

zapala się kontrola silnika a gość odczytał kod błędu wtryskiwaczy.

Problem z nierówną pracą występuje i na benzynie i na gazie.

Na benzynie tylko kopci z rury na gazie nie.

Gość andrzej_m55

trochę poczytaj w tym temacie a jest ich więcej

http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=20585&highlight=brak+mocy

U mnie kontrolka nie gaśnie przy przełąnczaniu gaz/benzyna no i bardziej dusi sie na niższych obrotach. powyżej 3k jedzie w miarę normalnie. No i ten smród gazu/benzyny zależy na co jest przełączony.

Rano zawiozłem samochód do gazownika, przed chwilą dzwonił ze jest już ok :wink:

Jak wrócę to opiszę co i jak .

[ Dodano: Wto Wrz 22, 2009 17:06 ]

Z samochodem już ok, jeździ normalnie jak na benzynie i na gazie.

Okazało się że odpadła obejma i spod kolektora zasysało lewe powietrze stąd wariacje.

ps:

w momencie wyłączania samochodu słyszę piski długi - krótki - długi - krótki

co to może oznaczać ?

Gość andrzej_m55

w momencie wyłączania samochodu słyszę piski długi - krótki - długi - krótki

może to być pasek alternatora (ale to tylko może)