Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Opla Astrę 1.7 kombi.

Do gniazda zapalniczki mam podpięte CB-Radio. Wszystko działa elegancko.

Zaszła potrzeba podłączenia jeszcze jednego urządzenia. Kupiłem w tym celu rozdzielnik gniazda zapalniczki.

Kupiłem, podpinam i... kicha. Poświeciło sekundę i siadło. Poszedł bezpiecznik w aucie ten od zapalniczki (ten w rozdzielniku również).

Wymieniłem na inny model (3 gniazdka), podpinam... i znów to samo.

Myślałem, że coś nie halo, bo to chińszczyzna. (Sprawdziłem dla pewności w innym oplu - ten sam bezpiecznik w aucie poleciał kosmos ;-/)

Oddałem tamte chińskie.

Niedawno znowu wrócił temat rozdzielnika. Kupiłem taki za 27 zł (3 gniazda + ładowanie USB). Z wielkimi oczekiwniami podpinam... a tu wielki ZONK!!! Dopóki nie podpiąłem CB-Radia, wszystko świeciło i było (wg mnie) sprawne. Podpiąłem radio i co zaobserwowałem:

Bezpiecznik w CB - 2A

Bezpiecznik w rozdzielniku - 8A

Bezpiecznik w aucie - 20A.

nie wiem jakim cudem wywaliło bezpieczniki 20A i 8A, a 2A nadal jest w świetnym stanie!

Proszę o oświecenie, czego to wina: auta, gniazda zapalniczki, rozdzielnika czy moja.

Pozdrawiam mojaasterka

https://forum.opel24.com/topic/23912-wybijanie-bezpiecznik%C3%B3w-po-pod%C5%82%C4%85czeniu-rozdzielnika/

Zacznij tutaj http://forum.opel24.com/viewtopic.php?t=23972&postdays=0&postorder=asc&start=0

Następnie zmierz rezystancje na wtyczce CB i wtyczce rozdzielacza. Zepnij to razem i zmierz jeszcze raz na wtyku rozdzielacza poruszając przy tym wtykiem i kablem CB.

Wydaje się mało prawdopodobne abyś miał takiego pecha i trzy razy trafił na walnięty rozdzielacz.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Zmierzyłem opór CB-radia: ~610 Ω

Oporu rozdzielnika nie wiedziałem jak zmierzyć ;-/

Natomiast po złączeniu CB-radia i rozdzielnika oraz wyjęciu bezpiecznika (spalonego) z rozdzielnika i włożeniu tam kawałka drutu (coby prościej było mierzyć ;)) zmierzony opór wyniósł tyle samo co opór radia! (~610 Ω).

Kablem od CB nie ruszałem ;-/

Chciałbym również zauważyć, że gdy podpiąłem SAM rozdzielnik to nic nie wyglądało na niesprawne (świeciła dioda sygnalizująca działanie). Dopiero po podpięciu CB poleciały bezpieczniki.

Podejrzewam winę CB - nie wiem czemu sam działa OK, a po podpięciu trzech różnych rozdzielników efekt ten sam.

nie wiem jakim cudem wywaliło bezpieczniki 20A i 8A, a 2A nadal jest w świetnym stanie!

Tak jest z prądem że nie zawsze wywala ten najmniejszy, liczy się czas zwłoki.

Podłącz do rozdzielnika zapalniczkę i zobacz co się dzieje.

Witam

Byłem zmuszony oddać rozdzielnik.

zastanawia mnie fakt, że mimo sprawdzenia jednego z wcześniejszych rozdzielników pod kątem zwarcia miernikiem (wszystko było OK, + i - osobno, bez zwarcia), po podpięciu radia wszystko poszło.

Jak się wkurzę to zrobię sobie rozdzielnik samemu: wtyczka do zapalniczki, 2 gniazda i kawałek kabla. Nie wiem jednak, czy takie cudo nie spowoduje zapłonu auta, skoro "sklepowe wersje" rozwalają korki mimo braku zwarcia.