Skocz do zawartości

Zawór EGR w Z16XE - czy dobrze działa ten grzybek?

Rekomendowane odpowiedzi

robertnet,A może to co wystawało,czyli te około 5mm to już jest jego maksymalny wysuw.speed, Też pisał że tyle go wystawało,ja nie podłączałem pod napięcie więc nie wiem czy może się więcej wysunąć,czy to już jego maksimum

mi się wydaje że te wystające 5mm to jest jego minimalny wysuw (jest zamknięty) on się wysuwa wiecej wtedy sie otwiera i spaliny lecą

• 2 lata później...

Witam podenę się po temat

U mnie w astrze g 1.6 8v sprawdziłem egr grzybek nie do ruszenia troche okopcony ale po podpieciu zasilania na skrajne piny wysuwa sie tak ze sprawny . Kable wygladają ok a kontrolka check engin czasami sie zapala bład 1405?

Gość arturro-55

Witam.

Niestety, żywot twojego zaworu EGR powoli się kończy. To, że jeszcze się wysuwa nie oznacza że wszystko jest ok, jest w nim jeszcze potencjometr (czy jak się to nazywa) odpowiedzialny za sygnał zwrotny do ECU i często to on pada w pierwszej kolejności. Stąd pojawiający się czasami błąd 0145.

Tylko ze silnik pracuje bez zarzutów nie szarpie nie przerywa nawet jak świeci kontrolka engine check , pali zakazdym razem.Tylko własnie ta kontrolka sie zapala a niepowinna i kod 1405. A jaki egr ewentualnie kupic? dorzucam fotki

post-24008-0-87863500-1321222158_thumb.jpg

post-24008-0-07845000-1321222165_thumb.jpg

Taki który będzie pasował do tego silnika. :wink:

Na pewno nie kupuj tanich zamienników za 100-200zeta,bo długo na nim nie pojeździsz.

Polecam emulator u mnie już 1.5roku się spisuje.

http://allegro.pl/opel-tigra-corsa-astra-nie-zawor-emulator-egr-i1911387084.html

Gość arturro-55

Ja mam dokładnie ten sam emulator od maja tego roku. A co do zdjęć które zamieściłeś to jest EGR od silnika X16SZ, w X16SZR we wtyczce jest 5 przewodów.

Edytowane przez arturro-55