Skocz do zawartości

Dziwny odglos przy starcie silnika Corsa 1.0 "B"

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też tak jest. Mam przejechane 140000. Do momentu kiedy ciśnienie oleju po zapaleniu silnika, a jest to czasami nawe ok 4 sekund, nie ma takiej wartości jaką ma mieć (świeci oliwiarka) silnik mi też głośno pracuje. Popychacze mam wsztstkie wymienione jakieś 5000 km temu. Były rozwalone 3 szt. Popychacz jak się sypie to jest miarowe stukotanie (klepanie). Ten odgłos który słychać u mnie i jak przypuszczam u kolegi to jest głośne wrrrrr. Ja obstawiam na łańcuch. W moim aucie był podobno wymieniany, bo nie mam go od nowości, hoć nie do końca w to wierze.

https://forum.opel24.com/topic/24114-dziwny-odglos-przy-starcie-silnika-corsa-10-b/page/2/#findComment-133993

• 1 miesiąc temu...

Teraz mogę jeszce coś dodać. To wrrrrr o którym pisałem wcześniej zaczęło się nasilać i silnik zaczął coraz głośniej pracować po nagrzaniu. Powodem awarii okazał się napinacz łańcuszka. Jest to zwykły siowniczek, ale wspomagany sprężyną na czas małego ciśnienia oleju. Sprężyna była w trzech kawałkach i siłownik pracował poprwanie tylko przy dobrym ciśnieniu oleju, a na wolnych obrotach na ciepłym silniku, lub zaraz po zapalenu nie napinał łańcucha, który walił w prowadnice i wydawał przeróżne przerażające odgłosy. Ja wymieniłem łańcuch, choć niepotrzebnie stary był taki sam długi jak nowy, nic a nic nie naciągnięty, ale chciałem mieć pewność, a miałem wcześniej kupiony więc wymianiłem. No i oczywiście napinacz, uszczelki. Od tego czasu nawet radio w samochodzie słychać :) . Po naprawie wyskakuje mi błąd P0340 (nieprawidłowy sygnał czujnika wałka rozrządu) Samochód zachowuje się normalnie. Poskładane jest na pewno dobrze. Obstawiam że czujnik coś knoci, nie miałem na razie się czasu tym zająć.

https://forum.opel24.com/topic/24114-dziwny-odglos-przy-starcie-silnika-corsa-10-b/page/2/#findComment-123395

Teraz mogę jeszce coś dodać. To wrrrrr o którym pisałem wcześniej zaczęło się nasilać i silnik zaczął coraz głośniej pracować po nagrzaniu. Powodem awarii okazał się napinacz łańcuszka. Jest to zwykły siowniczek, ale wspomagany sprężyną na czas małego ciśnienia oleju. Sprężyna była w trzech kawałkach i siłownik pracował poprwanie tylko przy dobrym ciśnieniu oleju, a na wolnych obrotach na ciepłym silniku, lub zaraz po zapalenu nie napinał łańcucha, który walił w prowadnice i wydawał przeróżne przerażające odgłosy. Ja wymieniłem łańcuch, choć niepotrzebnie stary był taki sam długi jak nowy, nic a nic nie naciągnięty, ale chciałem mieć pewność, a miałem wcześniej kupiony więc wymianiłem. No i oczywiście napinacz, uszczelki. Od tego czasu nawet radio w samochodzie słychać :) . Po naprawie wyskakuje mi błąd P0340 (nieprawidłowy sygnał czujnika wałka rozrządu) Samochód zachowuje się normalnie. Poskładane jest na pewno dobrze. Obstawiam że czujnik coś knoci, nie miałem na razie się czasu tym zająć.

https://forum.opel24.com/topic/24114-dziwny-odglos-przy-starcie-silnika-corsa-10-b/page/2/#findComment-124895