Skocz do zawartości

Problem Sintra 2,2 DTI problem z odpalaniem. I masa błedów..

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem posiadaczem Sintry 2,2 DTI. Problem polega na odpalaniu. Samochód jeździ jeździ czasami odpala normalnie. Ale ma problem gdy tylko chcemy go odpalić po jeździe w mieście.. Odpalisz staniesz.. odpalisz staniesz i tak w kółko.. Auto nie chce zapalić jak trochę postoi. Auto zostało podłączone pod komputer i zostały podane takie błędy:

-sygnał na zacisku 15 niezrozumiały

-Przekaźnik podgrzewacza

-problem z wtryskiem za wysoki kąt jakies 7 stopni..

Pomocy. Ojciec uparł się na akumulator a ja myślę że to zbędny wydatek proszę o rady pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/24259-problem-sintra-22-dti-problem-z-odpalaniem-i-masa-b%C5%82ed%C3%B3w/

Witam.

Ty nie podawaj interpretacji kodów dłędu tylko podaj ich numery a my tutaj sami pozwolimy sobie na interpretacje.

Takie stwierdzenie :

"sygnał na zacisku 15 niezrozumiały" faktycznie jest niezrozumiałe .

Napięcie tam może być albo zaniskie albo zawysokie. Gdzie robiłes odczyt? .

Powinni Ci skasować błędy i zrobic jazdę po mieście i ponownie zrobić odczyt bo niektóre mogą już być nieaktualne lub stare. Odłączenie akumulatora na 30 min spowoduje wyzerowanie kompa.

Ale może też wykasować błędne wpisy , warto na początek to zrobić. Komputer na początek ustawi jakiś program a ty swoją jazdą wprowadzisz potem jeden z kilku wesji programów do jazdy czy to dynamiczna czy normalna.

Pozdr

Witam.

Posprawdzałem tu i tam i znane programy podaja na początku nr błędu np P100;P101 itp

Przeszukałem w oplu kody błędów w TIS i też nieznalazłem takich opisów.

Może jakby po kodzie zagłębić się dalej to może, ale po głównych symptomach to nic takiego niema.Kto Ci to odczytał i jakim programem?

Pozdr.

Podgrzewacz działa tylko przy ujemnych temperaturach więc błąd pewnie stary lub jest przepalony wtyk z gniazdem(złączka) przy pompie vaku , taka gruba .