Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam ponownie, po przejechaniu trasy w miescie (~20km), postawilem auto i obserwowalem czy temperatura podniesie sie powyzej 80C. Drgnela dopiero jak wylaczylem nawiew wewnetrzy (silnik pracowal dobre 10-15 minut na 'luzie'). Co do chlodnicy to gorna jej czesc byla ciepla a nawet goraca, nie sprawdzalem nizej bo nie mialem jak dosc - nie wiem jaki prawidlowy 'objaw' powinna miec chlodnica. Zastanawiam sie nad dwiema rzeczami, ktore ew. wymienie: - termostat (mam niby wsadzony nowy ale jest gorzej niz bylo na starym) - czujnik temeratury cieczy ...jeszcze jedno, tak sobie czytam "Sam naprawiam..." i mam jedno pytanie do wlascicieli silnikow 1,7dti (rocznik 02 i wyzej), jaki macie kolor plynu chlodzacego? Pytanie 'wyklulo' sie po znalezieniu informacji, ze nie mozna mieszac plynow i zastanawiam sie czy powinienem miec plyn koloru czerwono-pomaranczowego czy to raczej bez roznicy?!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/24283-astra-g-17dti-i-wahania-temperatury/page/2/#findComment-123166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam ponownie, po przejechaniu trasy w miescie (~20km), postawilem auto i obserwowalem czy temperatura podniesie sie powyzej 80C. Drgnela dopiero jak wylaczylem nawiew wewnetrzy (silnik pracowal dobre 10-15 minut na 'luzie'). Co do chlodnicy to gorna jej czesc byla ciepla a nawet goraca, nie sprawdzalem nizej bo nie mialem jak dosc - nie wiem jaki prawidlowy 'objaw' powinna miec chlodnica. Zastanawiam sie nad dwiema rzeczami, ktore ew. wymienie: - termostat (mam niby wsadzony nowy ale jest gorzej niz bylo na starym) - czujnik temeratury cieczy ...jeszcze jedno, tak sobie czytam "Sam naprawiam..." i mam jedno pytanie do wlascicieli silnikow 1,7dti (rocznik 02 i wyzej), jaki macie kolor plynu chlodzacego? Pytanie 'wyklulo' sie po znalezieniu informacji, ze nie mozna mieszac plynow i zastanawiam sie czy powinienem miec plyn koloru czerwono-pomaranczowego czy to raczej bez roznicy?!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/24283-astra-g-17dti-i-wahania-temperatury/page/2/#findComment-124666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiu400 Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Podobne objawy miałem w swojej astrze 1.7dti (2001r). Silnik bardzo wolno osiągał temperaturę i na wolnych obrotach przy jeździe z góry temperatura spadała. Wymieniłem termostat (sam z pomocą innego forum) i problem zniknął. Silnik zaczyna nabierać temp. po ok 5km, potem dochodzi tuż przed 90st. i stoi jak drut czy to w mieście czy na trasie. Myślę że masz niesprawny lub niewłaściwy termostat. Napisz jak to się skończy. A sprawa druga. Ja mam płyn zielony (roztwór glikolu) podobno teraz glikol jest czerwony i można je mieszać.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/24283-astra-g-17dti-i-wahania-temperatury/page/2/#findComment-123159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość krzysiu400 Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Podobne objawy miałem w swojej astrze 1.7dti (2001r). Silnik bardzo wolno osiągał temperaturę i na wolnych obrotach przy jeździe z góry temperatura spadała. Wymieniłem termostat (sam z pomocą innego forum) i problem zniknął. Silnik zaczyna nabierać temp. po ok 5km, potem dochodzi tuż przed 90st. i stoi jak drut czy to w mieście czy na trasie. Myślę że masz niesprawny lub niewłaściwy termostat. Napisz jak to się skończy. A sprawa druga. Ja mam płyn zielony (roztwór glikolu) podobno teraz glikol jest czerwony i można je mieszać.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/24283-astra-g-17dti-i-wahania-temperatury/page/2/#findComment-124659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi