Skocz do zawartości

Pasek klinowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem posiadaczem Astry II 1,7 DTL (60kW) G rocznik 99. Wczoraj wracając do domu zerwał mi się pasek klinowy od alternatora (nie posiadam klimatyzacji).Dzisiaj mając odrobinę wolnego czasu zajrzałem pod maskę i już po pasku nie było żadnego śladu... Przeszukałem książki (obsługi i naprawy) i nigdzie nie znalazłem wymiarów jakie powinien posiadać pasek.

gdzieś na forum ktoś napisał że powinien posiadać wymiary 10x925. W różnych sklepach internetowych to od 10-13 szerokości. Jaki najlepszy jest pasek do tego modelu? Jaki najlepiej kupić?

Posiadam aktualnie pasek 9,5x925 i na chwile obecną go wmontuję (bardzo potrzebne auto na jutro). Może być takiej szerokości na dłużej, czy przy najbliższej okazji go wymienić na inny?

https://forum.opel24.com/topic/24388-pasek-klinowy/

we wszystkich papierach mam podane takie dane jakie tutaj podałem. Jutro spróbuje sprawdzić po silniku...

1,7DTL

I jeszcze takie pytanie. Przy zakładaniu tego paska zobaczyłem że na samym dole pomiędzy rurkami od chłodnicy a tym paskiem jest zaledwie z 3-4mm odległości. Są przymocowane na sztywno więc nie widać żeby się gdzieś poluzowały i podeszły pod górę. Spostrzegłem na niej ślady przetopionej gumy z paska. Czy powinny one być tak blisko? Jakieś pół roku temu rozwaliłem wahacz po stronie kierowcy (z mojej własnej głupoty). Czy mogły się przesunąć przez to?

https://forum.opel24.com/topic/24388-pasek-klinowy/#findComment-133885

• 1 rok później...

gdzieś na forum ktoś napisał że powinien posiadać wymiary 10x925. W różnych sklepach internetowych to od 10-13 szerokości. Jaki najlepszy jest pasek do tego modelu? Jaki najlepiej kupić?

Posiadam aktualnie pasek 9,5x925 i na chwile obecną go wmontuję (bardzo potrzebne auto na jutro). Może być takiej szerokości na dłużej, czy przy najbliższej okazji go wymienić na inny?

Hej!

Właśnie jestem w trakcie wymiany paska. W sklepie dali mi 10x925 kiedy im pokazałem stary zdezelowany :drunk:

https://forum.opel24.com/topic/24388-pasek-klinowy/#findComment-24758