Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki problem: przestało mi działać podświetlenie zegarów i pokręteł klimatyzacji w Astra II. Dodam, że wcześniej przy wkładaniu bezpiecznika poszła iskierka(kluczyka oczywiście nie było w stacyjce), jednak później sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie dobre. Poza tym reszta podświetleń działa

Wiem że były już podobne tematy ale one nie załatwiają mojego problemu

Z góry dzięki za porady

https://forum.opel24.com/topic/24751-brak-pod%C5%9Bwietlenia-zegar%C3%B3w-i-pokr%C4%99te%C5%82-wentylacji/

Czyli coś wcześnie spaliło go, jeśl dobrze rozumiem.Reszta podświetleń działa czyli które ?? I czy świecą bez tego bezpiecznika :wesoly:

Trochę to skomplikowane. Wymieniałem filtr kabinowy, ten co za schowkiem jest. I od razu wymieniłem tą żaróweczkę od schowka bo była spalona. No i jak założyłem, to jeszcze nie zakręcając schowka, włączam stacyjkę żeby zobaczyć czy świeci, ale nic. Więc zainteresowałem się bezpiecznikami. I stąd właśnie tam grzebałem i patrzyłem czy jakiś nie jest spalony, ale wszystkie było dobre i zrobiło się zwarcie jak wkładałem bezpiecznik do tych dziurek. Jednak później zauważyłem że jest światło w schowku a nie ma na tablicy rozdzielczej i na pokrętłach od klimatyzacji. Potem znowu patrzyłem w bezpieczniki ale wszystkie dobre są, chyba że nie dopatrzyłem wszystkich. A jest jakiś bezpiecznik który odpowiada tylko za te pokrętła i tablice rozdzielczą?

Gdzie indziej jest światło, czyli oświetlenie wnętrza, włącznik świateł, podświetlenie na pokrętłach od podnoszenia świateł przednich i od podświetlania tablicy, kontrolki świecą normalnie.

Słuchaj jak znam rzycie to zrobiła Ci zwarcie lampa w schowku bo tam są krótkie przewody i jak się wyjmuje schowek to te kable sie bardzo naciągają.A to że reszta świeci to inna sprawa ,bo one idą po stacyjce a nie po światłach postojowych.Jeszcze raz dobrze obadaj bezpieczniki.I przujżyj sie tym kablą od lampki w schowku.

Sprawdziłem dzisiaj jeszcze raz wszystkie bezpieczniki. Okazało się że jeden był wpięty w inne miejsce :wesoly: Już jest wszystko OK Dzięki za pomoc